2018-04-15 12:30:00

Папа: Тіло не є перешкодою чи в’язницею душі


«Наполягання Ісуса на реальності Його Воскресіння проливає світло на християнський погляд щодо тіла: воно не є перешкодою чи в’язницею душі. Тіло сотворене Богом і людина не є повноцінною без тієї єдності тіла та душі», – наголосив Папа Франциск, повчаючи десятки тисяч побожних туристів та паломників, які прибули у неділю, 15 квітня 2018 р., на ватиканську площу Святого Петра, щоб почути катехизу Святішого Отця, проказати із ним Богородичну молитву «Царице неба» та отримати його Апостольське благословення.

Свою промову Глава Католицької Церкви побудував на літургійному читанні, яке Церква латинського обряду пропонує на цей день, в якому описується досвід апостолів, пов’язаний з Воскресінням їхнього Учителя. Спершу Папа наголосив, що Господь, з’явившись Своїм учням, вітає їх словами: «Мир вам!» (див. Лк. 24, 36). Це дарунок Воскреслого Ісуса апостолам. Тут йдеться як про внутрішній мир, так і про мир, що встановлюється в стосунках між людьми.

Далі Святіший Отець підкреслив, що, з’явившись апостолом у світлиці тайної вечері після Своєї перемоги над смертю, Ісус зауважує, що вони стурбовані тим, що бачать, адже досвід воскресіння є для них чимось новим та незбагненним. У цій розповіді святий апостол Лука особливо наголошує на реальності Воскресіння. Адже мова не йде про дух Ісуса, що з’явився апостолам, не про якийсь привид, але про дійсну присутність Христа у воскреслому тілі. Господь бачить стурбованість апостолів, тому й каже: «Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я сам. Доторкніться до Мене та збагніть, що дух тіла й костей не має, як бачите, що Я їх маю» (Лк. 24, 39). А побачивши, що й цього замало, аби подолати брак віри Своїх учнів, Спаситель питає чи мають вони якусь їжу і потім споживає з ними запечену рибу.

Ісус, Який подолав смерть і воскрес у тілі та дусі, закликає нас позитивно дивитись на наше тіло. Адже, тіло – це надзвичайний Божий дар, тому мусимо його цінувати. Воно може стати нагодою чи засобом гріха, однак, гріх не викликаний тілом, але нашою моральною слабкістю. Людське тіло, в єдності з душею, призначене в повноті виявляти Божий образ і подобу. Тому кожен із нас покликаний до того, щоб дбати та шанувати наше тіло та тіло інших.

Кожна образа, кожна рана, завдана тілу, кожне насилля над тілом ближнього – це образа Бога-Творця! В цьому контексті Папа пригадав усіх дітей, жінок, похилих віком осіб, які зазнають страждань у своєму тілі, тобто, над ним знущаються. Саме в тілі тих осіб ми знаходимо тіло Ісуса Христа, зазначив Вселенський Архиєрей. Папа підкреслив, що в Своєму Воскресінні Ісус показав, що Він є сильнішим за гріх та смерть, та прагне визволити всіх тих, які у наш час зазнають поневолення в своєму тілі.

Закінчивши недільне повчання, Папа проказав із зібраними молитву «Царице неба», уділив усім присутнім своє Апостольське благословення та попросив молитись також і за нього.








All the contents on this site are copyrighted ©.