2017-12-10 12:33:00

Папа: Очікування Господнього приходу повинно бути радісним


«Коли очікуємо вдома на відвідини дорогої особи, ми все дбайливо та з почуттям щастя приготовляємо для цього. Так само хочемо приготуватися до приходу Господа», – сказав Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 10 грудня 2017 р., коментуючи літургійні читання другої неділі Адвенту.

«Попередньої неділі, – сказав він, – ми розпочали Адвент із запрошення бути пильними, сьогодні ж, у другу неділю цього періоду приготування до Різдва, літургія вказує нам на його властивий зміст: це час, аби розпізнати ями, які слід засипати в нашому житті, та горби гордості, які слід зрівняти та зробити місце для Ісуса, Який надходить».

Святіший Отець зазначив, що пророк Ісая, провіщаючи народові про завершення вигнання у Вавилоні та повернення до Єрусалиму, каже: «Голос чути: Готуйте Господеві дорогу у пустині […].  Нехай кожна долина піднесеться». За його словами, ці долини вказують на «всі порожнечі нашої поведінки перед Богом, на всі наші гріхи та занедбання».

«Такою порожниною в нашому житті може бути той факт, що ми не молимося, або мало молимося. Отож, Адвент – це сприятливий час для того, щоб інтенсивніше молитися, щоб призначити для духовного життя належний йому важливий простір, – сказав Папа. – Іншою порожниною може бути брак любові до ближнього, особливо, до тих, які найбільше потребують не лише матеріальної, але й духовної допомоги. Ми покликані бути уважнішими до потреб інших, найближчих до нас».

Далі пророк каже: «Кожна гора й пагорб нехай знизиться!». За словами Святішого Отця, гори й пагорби – «це гордість, пиха, свавілля». Бо Господь не може увійти туди, де панують ці вади. Це вказує також на те, що готуючись до Господнього приходу, ми повинні «прийняти наставлення лагідності та покори», адже Ісус є «лагідний і сумирний серцем». Пророк також закликає «усунути всі перешкоди», які заважають єдності з Господом: «Нехай провалля стануть рівниною, а кручі – низиною! Тоді слава Господня з’явиться, і всяке тіло побачить разом, що прорекли уста Господні».

«Всі ці дії, – уточнив Наступник святого Петра, – слід чинити з радістю, адже їхнім призначенням є приготування до приходу Ісуса. Коли очікуємо вдома на відвідини дорогої особи, ми все для цього приготовляємо дбайливо та з почуттям щастя. Так само хочемо приготуватися до приходу Господа: дбайливо очікувати Його кожного дня, аби Він, коли прийде, наповнив нас Своєю благодаттю».

«Спаситель, Якого очікуємо, спроможний перемінити наше життя Своєю благодаттю та силою Святого Духа, силою любові. Святий Дух, у дійсності, вливає у наші серця Божу любов, невичерпне джерело очищення, нового життя та свободи. Пречиста Діва Марія в повноті пережила цю дійсність, піддавшись “хрищенню” Святого Духа, Який огорнув Її Своєю могутністю», – підсумував Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Вона, що приготувала Христовий прихід цілістю Свого життя, допоможе нам наслідувати Її приклад та спрямовує наші кроки назустріч Господеві, Який надходить».








All the contents on this site are copyrighted ©.