2017-11-24 13:40:00

Папа Франциск про пильність, служіння та безкорисливість


Пильність, служіння, безкорисливість – над цими трьома словами заохотив призадуматись Папа Франциск під час проповіді у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 24 листопада 2017 року. Спонукою до цих роздумів послужили два біблійні уривки, прочитані під час Святої Меси, а саме із старозавітної Книги Макавеїх та Євангелії від святого Луки, спільною темою яких є очищення святині: як Юда і його брати наново посвячують храм, осквернений поганами, так й Ісус Христос очищає святиню від торгівців та перекупників, виганяючи їх з Божого дому.

Вселенський Архиєрей наголосив, що найважливішим Божим храмом є наше серце, адже в ньому мешкає Святий Дух. Тому слід запитати себе: «А як можна очистити Божий храм?». А відповідаючи, проповідник вказує на три моменти: пильність, служіння та безкорисливість.

Людина повинна бути пильною, щоб у тому Божому храмі мешкав лише Господній Дух, щоб мати глибокі стосунки з Богом, щоб бути уважною до того, що відбувається в нашому серці: які там думки, які ідеї, які почуття… Слід бути пильними!

Далі Папа пригадав, що Бог особливим чином присутній у хворих, немічних, ув’язнених. Отож, наскільки ми оберігаємо той Божий храм нашим служінням? Чи ми служимо потребуючим: чи ми готові їм допомогти, вислухати, втішити? Проповідник зазначив, що ще святий Іван Золотоустий картав тих, які робили щедрі пожертви на оздоблення фізичних храмів, а не дбали про потребуючих, наголошуючи на тому, що спершу потрібно послужити бідним та знедоленим, а потім думати про оздоблення святинь. Служачи ближнім, ми уподібнюємось до Ісуса, Який живе у їхньому серці.

А говорячи про безкорисливість, Єпископ Риму зазначив, що, іноді, заходячи до храму, до єпископської курії, ми не знаємо де перебуваємо: чи в Божому домі чи, можливо, в супермаркеті, адже бачимо навіть ціни послуг. Не вистачає безкорисливості! Ісус Христос спас нас безкорисливо, Він не виставив нам рахунок за наше спасіння. При цьому Папа підкреслив, що кошти є необхідними для того, щоб утримувати церковні структури, священиків, персонал, проте, наші храми повинні бути святинями служіння, безкорисливими церквами.








All the contents on this site are copyrighted ©.