2017-11-16 13:01:00

Папа: Боже царство росте завдяки Святому Духові, а не рекламі


Боже царство – це не шоу і не карнавал, воно не любить реклами та зростає завдяки Святому Духові, а не душпастирським програмам. Про це вкотре нагадував Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у четвер, 16 листопада 2017 р., коментуючи запитання фарисеїв, звернене до Ісуса: «Коли прийде Боже царство?».

Як зауважив проповідник, це просте запитання зроджується із серця та багато разів з’являється на сторінках Євангелії. Наприклад, Іван Христитель, перебуваючи у в’язниці, посилає своїх учнів запитати Ісуса, чи Він – той, що має прийти, чи іншого чекати. Постійно бачимо цей сумнів і цікавість щодо приходу Божого царства.

«Боже царство є між вами», – відповідає Христос. Починаючи від тієї благовісті в синагозі Назарету, коли Ісус стверджує, що Писання сповнюється «сьогодні», серед Його слухачів. Немов зерно, посіяне в землі, подібно й Боже царство «зростає приховано посеред нас», або перебуває прихованим, «як перлина або скарб».

«Хто дає зростання цьому зерну, спонукає його проростати? Бог, Святий Дух, Який перебуває в нас. А Святий Дух – це дух лагідності, покори, слухняності й простоти, – сказав Святіший Отець. – Це Він спричиняється до зростання Божого царства у нас всередині, а не душпастирські програми, грандіозні проекти… Ні, це приховано чинить Святий Дух: сприяє зростанню й у відповідний час з’являється плід».

Пояснюючи, Папа зазначив, що можемо запитати себе, хто посіяв зерно Божого царства в серці розкаяного розбійника на хресті? Може мама або рабин, коли пояснював закон. Пізніше, можливо, про нього забулося, але у відповідний момент Святий Дух «приховано» проростив його. Отож, Боже царство «завжди є несподіванкою», тому що є «Господнім даром».

Відповідаючи фарисеям, Ісус пояснює, що царство не прийде, привертаючи увагу, щоби хтось міг сказати: «Ось воно там чи тут». Воно не є «театральним дійством» чи «карнавалом». «Боже царство, – наголосив Святіший Отець, – не показується з пихою, в гордині. Воно не любить реклами, воно смиренне, приховане й саме так зростає».

«Всі ми покликані пройти цим шляхом Божого царства. Це покликання, благодать і безкорисливий дар. Цього неможна купити, це дана Богом благодать. Всі ми охрищені маємо в собі Святого Духа. Тож якими є мої взаємини зі Святим Духом, Який зрощує в мені Боже царство? Прекрасне запитання, яке всі ми повинні собі поставити: Чи я дійсно вірю, що Боже царство є між нами, що воно приховане, чи може віддаю перевагу шоу?» – підсумував Папа, заохочуючи просити у Святого Духа благодаті, щоб «у нас і в Церкві зростало зерно Божого царства, стаючи великим, даючи притулок багатьом людям і приносячи плоди святості».








All the contents on this site are copyrighted ©.