2017-10-10 14:34:00

Папа: Божа всемогутність виявляється в Його милосерді та прощенні


Уже другий день поспіль перше літургійне читання під час Святої Меси в римо-католицькій Церкві пропонує уривки з книги старозавітного пророка Йони. Саме вони стали основою проповіді Папи Франциска у вівторок 10 жовтня 2017 року,в якій він особливо наголосив на Божому милосерді, що відкриває наші серця та перемагає наш опір.

Святіший Отець підкреслив, що пророк Йона був впертою людиною, яка намагалася навчити Бога, що і як Він повинен робити. Господь просив у Йони навернути мешканців Ніневії. Спочатку пророк утікає, відмовляючись це зробити, потім успішно виконує Божу волю, але виявляє незадоволення та гнів на Бога, Який, побачивши щире навернення і покуту ніневітян, простив їм. Йона був не тільки впертим, але й негнучким і заскорузлим. Папа назвав його «накрохмаленою душею».

«Люди, духовно вперті, жорсткі, не розуміють Божого милосердя, – мовив проповідник. – Божа всемогутність виявляється, насамперед, у Його милосерді та прощенні». Він додав, що такі люди не вміють відкрити свої серця, вони малодушні, «забуваючи, що справедливість Бога стала тілом у Його Сині, стала милосердям, стала прощенням, забуваючи, що Боже серце завжди відкрите для прощення». «Нелегко зрозуміти Боже милосердя, – підкреслив Його Святість. – Щоб його зрозуміти, потрібно багато молитви, бо це – благодать».

Папа Франциск вказав на те, що ми звикли відплачуватися іншим за те, що вони нам скоїли: «Ти це мені зробив, тепер заплати за це...», але ж Ісус вже заплатив за нас і платить далі.

Посилаючись на пророка Йону, Святіший Отець наголосив, що задля його впертості та заскорузлості Господь міг його залишити, однак, пішов до нього говорити й переконувати, спас його так, як і ніневітян.

«Послання цієї пророчої книги, – сказав Папа, – це діалог між пророцтвом, покутою, милосердям і малодушністю чи впертістю. Але завжди перемагає Боже милосердя, бо Його всемогутність виявляється саме в милосерді».

Закінчуючи проповідь у каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані, Святіший Отець заохотив перечитати старозавітну книгу пророка Йони, щоб побачити, як діє Господь, яким є Боже милосердя, як Господь перетворює наші серця. «І дякувати Господеві за те, що Він такий милосердний».








All the contents on this site are copyrighted ©.