2017-05-17 11:10:00

Папа: Христовий мир – дійсний, не такий, як від цього світу


Ми неспроможні самі збудувати істинний мир, він є даром Святого Духа. Думками про це Папа Франциск поділився, проповідуючи під час Святої Меси в «Домі святої Марти» у вівторок, 16 травня 2017 року. Він зазначив, що «мир без хреста – це не Ісусів мир» і що лише Господь може дати нам мир серед випробувань.

«Свій мир даю вам». Посилаючись на ці слова, сказані Ісусом під час Тайної вечері, Святіший Отець зауважив, що в світлі розповіді з Діянь Апостолів про прикрості, яких зазнавали апостоли Варнава і Павло, проповідуючи Євангелія, може виникнути запитання: «Чи це той мир, який дає Ісус?». Відповідаючи, проповідник звернув увагу на те, що Ісус підкреслює, що мир, який Він дає, не той, який дає світ.

«Мир, який нам пропонує світ – це мир без випробувань, який є штучним», – пояснив Наступник святого Петра, додаючи, що такий мир зводиться до «спокою» та переймається виключно «своїми справами, власною безпекою, тим, щоб нічого не забракло». Такий мир можна порівняти до миру багача з притчі, бо він призводить до замкненості в собі й нездатності скерувати погляд за межі власних турбот.

«Світ вчить нас дороги миру з анестезією. Він вчиняє нас нечутливими, не даючи побачити іншу життєву дійсність, якою є хрест. Тому святий Павло каже, що до Божого царства входимо дорогою, позначеною багатьма випробуваннями. Але чи можна мати мир серед страждань? З нашого боку, – відповідає Папа, – ні, адже ми нездатні побудувати мир на основі спокою, тому що існують страждання. Натомість, мир, який нам дає Ісус, – це дар Святого Духа. І цей мир приходить також і під час прикрощів».

Однак, як зауважив далі Святіший Отець, цей мир не слід плутати зі стоїцизмом, зі здібностями факіра, який нечутливий до фізичного болю. Божий мир – це дар, який допомагає нам прямувати вперед, не зважаючи на страждання. Сам Ісус, дарувавши мир апостолам, страждав у Оливному саді, де «вручив усе волі Отця, страждав», але «не забракло Божого утішення»: явився ангел, який Його підтримував.

«Божий мир – це дійсний мир, який входить у життєву дійсність, який не заперечує життя й приймає його таким, яким воно є. Існують страждання, існують хворі, існує чимало лихих речей, існують війни… але цей мир, що випливає зсередини, що є даром, не втрачається, тому прямуємо вперед, несучи хрест і страждання. Мир без хреста – це не Ісусів мир. Такий мир можна купити, його можемо створити своїми руками, але він не є тривким та закінчується», – сказав Папа.

Підсумовуючи, проповідник зазначив, що коли хтось гнівається, то говоримо, що він «втратив мир». Це означає, що коли «моє серце нахмурюється», воно «не є відкритим на Ісусів мир», тобто, «нездатне приймати життя таким, яким воно є». Це означає, що ми повинні просити цю благодать, просити, аби «Господь дав нам Свій мир».








All the contents on this site are copyrighted ©.