2017-02-20 12:40:00

Папа Франциск: помста ніколи не розв’язує конфліктів


«Помста ніколи не провадить до розв’язки конфліктів», – наголосив Папа Франциск, представляючи, на йогодумку, одну з «найреволюційніших» засад християнства,  вірним, які внеділю 19 лютого 2017 р., зібрались на площі Святого Петра у Ватикані, щоб опівдні проказати разом із Святішим Отцем молитву «Ангел Господній». Його слова стосувались закону любові, який перевищує старозавітню засаду помсти «око за око, зуб за зуб». Його Святість підкреслив, що відмова від помсти не суперечить вимогам справедливості.

Пояснюючи уривок з Євангелії від святого Матея (Мт 5,38-48), що, на думку Святішого Отця, представляє сторінки, які найкраще висловлюють християнську «революцію», він наголосив, що Ісус вказує шлях правдивої справедливості. Він не каже Своїм учням переносити зло, а, навпаки, відповідати на нього, однак не іншим злом, а добром. «Лише так можна перервати ланцюг зла і тоді ситуація насправді змінюється. Зло, за своєю суттю, є відсутністю добра й неможливо заповнити порожнечу іншою пустотою, але тільки «повнотою», тобто, добром. Репресія ніколи не веде до розв’язки конфліктів, – сказав Папа. – І це навіть не є християнським».

Для Ісуса відмова від насильства може включати також і відмову від того, на що ми маємо право. Він дає декілька прикладів: підставити другу щоку, віддати власний одяг і гроші, згодитись на інші зречення. Але це зовсім не означає, ігнорування чи заперечення вимог справедливості. Навпаки, християнська любов, яка в особливий спосіб виявляється в милосерді, становить досконале здійснення цієї чесноти. Ісус хоче навчити нас, як треба виразно розрізняти справедливість від помсти. Помста ніколи не є справедливою. Нам дозволено домагатись справедливості; нашим обов’язком є чинити справедливість. Але заборонено мститись або будь-яким чином підбурювати до помсти, як виразу ненависті та насилля.

Папа зазначив, що Ісус не пропонує нового громадського порядку, але заповідь любові до ближнього, яка включає також і любов до ворогів. «Також і ворог є людською особою, створеною на образ Божий, хоч, на даний момент, цей образ затьмарений негідною поведінкою, – сказав Святіший Отець. – Коли говоримо про "ворогів", то не слід думати про невідомо яких людей, далеких від нас. Йдеться також про нас самих, адже ми можемо ввійти в конфлікт з нашим ближнім, іноді з нашими родичами. Скільки-то ворогування існує в родинах! Подумаймо про це. Ворогами є також і ті, що погано про нас говорять, зводять наклепи, нас кривдять. Це нелегко переносити! Ми покликані всім їм відповісти добром, яке також має свої власні стратегії, натхнені любов’ю».

Папа Франциск молитовно звернувся до Пречистої Діви Марії, щоб Вона допомогла нам іти за Христом цією вимогливою дорогою, яка насправді звеличує людську гідність і дозволяє жити, як діти нашого Отця, що на небі. «Нехай же Вона допоможе нам практикувати терпеливість, діалог, прощення і, таким чином, бути творцями спільності й братерства в нашому щоденному житті, перш усього, в нашій родині», – закінчив Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.