2017-01-31 15:34:00

Папа: Ісус завжди перебував серед людей, але не шукав популярності


Якщо наші очі будуть наполегливо звернені на Христа, то ми із здивуванням відкриємо для себе, що це Він з любов’ю дивиться на нас. Про це говорив Папа Франциск у вівторок 31 січня 2017 р., під час Святої Меси в Домі Святої Марти у Ватикані.

Святіший Отець розпочав свою проповідь з уривку Послання св. апостола Павла до Євреїв, в якому автор закликає нас «бігти витривало» у вірі, «вдивляючись пильно в Ісуса» (Пор. Єв. 12, 1). Папа пояснив, що в Євангелії Ісус дивиться на нас і нас бачить. Він близький до нас, Він «завжди серед натовпу».

«Він не ходив з охороною, яка б забороняла людям доторкатися до Нього. Ні, ні! Він залишається там і люди скупчуються навколо Нього. Кожного разу, коли з’являвся Ісус, навколо Нього збирався дедалі більший натовп». Наступник Святого Петра зауважив, що Христос не прагнув популярності, а «шукав чогось іншого: Він шукав людей. І люди шукали Його. Погляди людей були спрямовані на Нього, а Його погляд – на них, на кожну людину». «І саме в цьому полягає особливість погляду Ісуса, – підкреслив Папа, – Він не узагальнює людей, а дивиться на кожну людину зокрема».

Далі Його Святість прокоментував євангельський уривок, в якому йдеться про два чуда. Перше, коли Ісус зціляє жінку, що протягом 12 років страждала від кровотечі. У великому натовпі жінці вдається доторкнутися до Христового плаща, і Спаситель відчуває це. А друге чудо, коли Ісус воскрешає дванадцятирічну дочку правителя Яїра. Коли дівчина піднялася, Христос розуміє, що вона хоче їсти і каже батькам нагодувати її.

«Погляд Ісуса звернений як на великих, так і на малих. – наголосив Папа Франциск, – Ісус дивіться саме так: дивиться на нас усіх, але і на кожного зокрема. Він дивиться як на наші великі проблеми, так і на наші великі радощі, а також на наші незначні речі, тому що Він близько».

«Якщо ми будемо «бігти витривало, вдивляючись пильно в Ісуса», мовив далі Святіший Отець, – з нами відбудеться те саме, що й з людьми після воскресіння дочки Яїра, які були надзвичайно вражені». Папа пояснив, що це велике здивування з’являється через те, що, наблизившись до Христа і звертаючи на Нього свій погляд, ми відкриваємо для себе, що Він дивиться на нас. «Це подив зустрічі з Христом. Але не біймося! Не біймося, так як та старушка не боялася доторкнутися до Його одежі. Не біймося! – закликав ще раз Папа Франциск, – Біжімо цим шляхом, вдивляючись пильно в Христа, і отримаємо приємну несподіванку, яка заповнить нас подивом: Сам Ісус зупинив свій погляд на мені».

 








All the contents on this site are copyrighted ©.