2016-09-12 12:48:00

Папа: Господь завжди прагне нашого добра


«Немає жодної назавжди втраченої людини, тому що Господь не перестає бажати нашого добра, навіть якщо ми грішимо». Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» з вірними, які численно зібрались на площі святого Петра у Ватикані у неділю, 11 вересня 2016 року.

Святіший Отець наголосив, що немає жодного скоєного нами гріха, з якого ми, за Божою благодаттю, не змогли б звільнитись. Він взяв до уваги недільне євангельське читання з 15-го розділу Євангелії від святого Луки. Це розділ про милосердя. Трьома притчами Ісус відповідає на нарікання книжників і фарисеїв, яким не подобалось те, що Він зустрічається з грішниками: «Цей грішників прий­має і їсть разом з ни­ми» (Лк 15, 2).  Це притчі про загублену вівцю, віднайдену драхму та блудного сина. Всі вони показують, ставлення Бога до грішників. Спільним елементом цих трьох притч є радість.

Пастух скликав друзів і сусідів і сказав до них: «Ра­дій­те зі мною, бо я знай­­шов овеч­ку, що була загу­би­лась» (Лк 15, 6). Жінка скликає подруг і сусідок і їм каже: «Радійте зі мною, бо я знайшла ту драхму, що бу­ла загубила» (Лк 15, 9). А батько каже своєму старшому синові: «... весе­литись і ра­ді­ти треба, бо цей брат твій був мер­твий і ожив, пропав був і знай­шов­ся» (Лк 15, 32).

 «У перших двох притчах наголос ставиться на радість, настільки преважливу, що нею необхідно поділитись із друзями та сусідами. У третій притчі наголошено на свято, яке випливає з серця милостивого батька і поширюється на весь дім», – сказав Святіший Отець. Він наголосив, що ці притчі вказують нам на радість і святкування самого Бога з приводу навернення розкаянного грішника.

За допомогою цих притч Ісус показує нам справжнє обличчя Бога – Батька з відкритими обіймами, Який ставиться до грішників з ніжністю і співчуттям.  Господь з радістю та святом наново приймає в Своєму домі наверненого грішника.

Його Святість зазначив, що ці євангельські притчі збуджують в нас велику надію, бо кожна людина, покаявшись, може наново повернутись в обійми Небесного Отця.

«Нехай же Пречиста Діва Марія, притулок грішників, викличе в наших серцях довіру, яка спалахнула в серці марнотратного сина і ми повторили його слова: «Встану та й пі­ду до батька мо­­го і скажу йому: Отче, я про­­­грі­шився проти неба й проти те­бе!» (Лк, 15, 18). Йдучи цим шляхом ми можемо принести радість Господеві, а Його радість може стати нашою», – закінчив Папа Франциск своє слово до вірних у неділю 11 вересня.








All the contents on this site are copyrighted ©.