2016-06-14 15:11:00

Папа: Молитва за ворогів уподібнює нас до Небесного Отця


Вміння молитися за тих, які «бажають нам зла» здатне навернути ворогів та сприяє уподібненню нас до дітей Небесного Отця. Цією думкою Папа Франциск завершив проповідь в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 14 червня 2016 р., коментуючи євангельський уривок, в якому Ісус закликає учнів шукати досконалості Бога, «Який чинить так, що сонце сходить і над добрими і над злими».

«Ви чули, що було сказано, а я вам кажу…». Ці Христові слова вказують на два несумісні способи сприймання Божого слова. З одного боку –бездушний перелік обов’язків та заборон, а з іншого – запрошення любити Отця та ближніх всім серцем, вершиною чого є молитва за ворогів. Таким є протиставлення між Ісусом та книжниками, між Законом, поданим у схематичний спосіб, та «сповненням» того самого Закону, яке Христос, як це Він сам ствердив, прийшов принести.

За словами Святішого Отця, в той час, коли Ісус розпочав Свою проповідь і зазнавав переслідувань з боку книжників, пояснення Закону «переживало кризу». «Це було, – пояснив він, – надто теоретичне, казуїстичне пояснення. Можемо сказати, що це був закон, а якому було відсутнє властиве серце Закону, яким є любов Бога, що дав нам його».

Саме тому, як зауважив Наступник святого Петра, Ісус наголошує на тому, що у Старому Завіті говориться про найбільшу заповідь, якою є «любити Бога всім серцем, всіма своїми силами, всією душею, а ближнього – як себе самого». Адже в навчанні книжників «цей аспект не займав центрального місця», бо вони турбувались тільки детялами та окремими випадками: «Чи можна це чинити? Наскільки можна? А якщо не можна?..». Ісус же звертає увагу слухачів на істинний «сенс закону», який Він прийшов «сповнити».

Папа підкреслив, як Ісус наводить різні приклади, які показують ті самі заповіді у новому світлі. «Не убий» означає також не ображай ближнього, вказуючи теж і на те, що любов «повинна бути великодушнішою від літери закону», чи заохочуючи віддати плащ тому, хто просить про сорочку, чи пройти дві милі з тим, хто просив супроводжувати його протягом однієї.

«Це праця не лише над сповненням закону, але й над зціленням серця, – зауважив проповідник. – У поясненні заповідей, яке дає Ісус, насамперед, в Євангелії від Матея, бачимо шлях зцілення: поранене первородним гріхом серце, – а всі ми маємо серце, зранене гріхом, – повинно ступити на цей шлях зцілення та оздоровитися, уподібнюючись до Отця, Який є досконалим. “Будьте досконалими, як і Отець ваш досконалий” – це шлях зцілення, щоб бути дітьми, подібними до Отця».

Цю досконалість бачимо в євангельському уривку, в якому Ісус каже: «Ви чули, що було сказано: Любитимеш ближнього свого та ненавидітимеш ворога твого. А я кажу вам: любіть ворогів ваших і моліться за тих, які вас переслідують». За словами Папи, саме це є «останньою» найважчою сходинкою на дорозі зцілення.

«Нехай же Господь дасть нам лише цю благодать: молитися за ворогів, молитися за тих, які бажають нам зла, не люблять нас, молитися за тих, які чинять нам зло та переслідують нас. Кожен з нас знає їх поіменно. Тому, молімося за того і за отого… Запевняю вас, – підсумував проповідник, – що ця молитва матиме два плоди: ця людина зміниться на краще, бо молитва є могутньою, а ми ще більше уподібнимось до дітей Небесного Отця».








All the contents on this site are copyrighted ©.