2016-02-29 12:58:00

Бог терпляче чекає на наше навернення. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском


«На жаль, кожного дня ЗМІ приносять нам погані новини про вбивства, нещасні випадки, стихійні лиха», – цими словами  перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю 28 лютого 2016 р., Святіший Отець почав пояснення уривку з Євангелії третьої неділі Великого Посту, в якому говориться про два трагічні факти, які в той час викликали велику сенсацію: криваві вбивства, здійснені римськими солдатами у храмі й падіння Силоамської вежі, що призвело до вісімнадцяти жертв (Лк 13, 1-5).

Ісус знав забобонність Своїх слухачів, які помилково пояснювали ці події, вважаючи, що така раптова й насильницька смерть є знаком, що Бог покарав паломників у храмі та випадкових перехожих за гріхи, а себе самих вважали праведними. Ісус, однак, відкидає таку точку зору й закликає слухачів до зрозуміння того, що всі ми грішні, а такі  трагічні події повинні бути для нас закликом до покаяння, і тому сказав тим, що його питали: «Як не покаєтеся, усі загинете так само».

Святіший Отець наголосив, що і сьогодні, почувши про деякі нещастя та трагічні події, може виникнути спокуса скинути провину на жертви, а навіть і на Самого Бога. Але Євангеліє запрошує нас замислитись над тим, який образ Бога ми собі створили? Чи справді переконані, що Бог я саме таким? А може це тільки наша проекція, «бог» зроблений на «наш образ і подобу»?

Ісус же, навпаки, закликає нас до навернення серця, щоб радикально змінити напрямок нашого життєвого шляху, відмовитися від компромісу зі злом, від лицемірством, щоб рішуче ступити на шлях Євангелія.

«На жаль, кожен із нас дуже схожий на дерево, яке протягом багатьох років давало безліч доказів своєї безплідності. – сказав Папа. – Але, на наше щастя, Ісус подібний до того садівника, який з безмежною терпеливістю ставиться до безплідної смоковиці, і добивається для неї відстрочки ще на рік».

Завершуючи своє повчання, Святіший Отець закликав вірних скористатись Роком Милосердя, який нам даний як можливість для покаяння і спасіння.








All the contents on this site are copyrighted ©.