2016-02-24 11:51:00

Папа: Християнство – це релігія конкретних вчинків, а не пустослів’я


Християнство – це релігія конкретних вчинків, а не балачок, що є виявом лицемірства та марнославства. Про це Папа Франциск пригадав під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 23 лютого 2016 р., коментуючи читання з пророка Ісаї, через якого Бог закликає народ чинити діла милосердя й справедливості, та слова Ісуса, записані святим Матеєм, якими Спаситель викриває лицемірство книжників і фарисеїв, заохочуючи учнів чинити те, що вони кажуть, але не поводитися, як вони.

Святіший Отець наголосив, що християнське життя є конкретним, адже таким є наш Бог. Але, за його словами, часто зустрічаємо «несправжніх» християн, які свою приналежність до Церкви вважають лише зовнішнім атрибутом, який до нічого не зобов’язує, тільки ознакою престижу, а не досвідом служіння.

«Господь навчає нас шляху, яким слід прямувати вперед», – наголосив проповідник, зазначаючи, що можемо часто зустріти людей, а «навіть і самі так поводимося», вважаючи себе дуже побожними, але не знаходячи часу, щоб поговорити зі своїми дітьми або провідати похилих віком батьків. І слова, що я, мовляв, великий католик і належу до такої чи іншої організації, можуть виявитися лише «релігією слів: кажу, що я ось такий, але при цьому чиню діла цього світу».

Як зауважив Папа, «говорити, але не робити» є обманом. Через пророка Господь ясно каже, чого бажає: «Припиніть чинити зло і навчіться добро чинити... Захищайте пригнобленого, обороняйте сироту, заступайтеся за вдову». Але в цих словах бачимо також безмежне милосердя Бога, Який взиває до людства: «Ходіть же й розсудимось. Коли б гріхи ваші були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг».

«Боже милосердя, – сказав Святіший Отець, – виходить назустріч тим, які мають сміливість дискутувати з Ним, але в істині, говорити про речі, які чиню або не чиню, щоб виправитися. І в цьому проявляється велика Господня любов, у цьому протиставленні між говорити та чинити. Бути християнином означає чинити: сповняти Божу волю. І останнього дня, а всі ми матимемо той день, про що запитуватиме Господь? Чи запитає: Що ви говорили про мене? Ні! Він запитуватиме: Що ви зробили?».

Отож, християнське життя полягає у тому, щоб дати добрий звіт, коли Господь запитає: «Що ви зробили одному з моїх братів найменших?». А лише говорити, за словами Папи, «веде до марнославства, до вдаваного християнства». «Нехай же Господь дасть нам мудрість добре зрозуміти, в чому полягає різниця між говорити і чинити та навчить нас дороги вчинків й допоможе нею ходити».








All the contents on this site are copyrighted ©.