2015-11-26 12:55:00

Здоров’я суспільства залежить від здоров’я сім’ї. Проповідь Папи в Найробі


«Слово Боже промовляє до глибини нашого серця. Сьогодні Бог каже, що ми Йому належимо. Він нас сотворив, ми є Його родиною і для нас Він завжди буде присутнім», –  цими словами Папа Франциск  розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він 26 листопада 2015 року очолив в університетському містечку у Найробі, що є столицею та найбільшим містом східно-африканської країни Кенії.

Приблизно пів мільйона вірних, не зважаючи на проливні дощі, взяли участь у цьому богослуженні. Організатори поєднали просторий кампус найробського університету, де відправлялася Свята Меса з центральним парком та парком Ухуру, тобто Свободи, де для вірних були встановлені гігантські екрани. Вона була відслужена двома мовами – англійською та суахілі, а прохання вірних були прочитані також і мовами, масаї кіборана та туркана.

Зупиняючись над текстом першого літургійного читання, проповідник підкреслив, що Господь виллє воду на спраглу землю, вчинить, щоб діти Його народу росли, немов трава над водяним потоком, як пишні верби біля річки. Як знаємо, що це пророцтво сповнилось із зісланням Святого Духа у день П’ятидесятниці, але воно здійснюється усюди, де провідується Добра Новина про Ісуса Христа і де нові народи стають членами Божої родини, Христової Церкви. Завдяки проповідуванню Євангелія усі ми стали учасниками великої християнської родини.

Пророцтво Ісаї запрошує нас поглянути на наші родини і усвідомити, наскільки ми важливі у Божому задумі. Папа наголосив, що Кенія протягом довгого часу була благословенна міцним родинним життям, де завжди були у пошані мудрість похилих віком осіб та панувала любов до дітей. «Здоров’я будь-якого суспільства завжди залежить від здоров’я сім’ї. Задля їхнього добра і добра спільноти, віра у Боже слово запрошує нас підтримати сім’ї у їхній місії в суспільстві, прийняти дітей як благословення для нашого світу та захистити гідність кожного чоловіка і кожної жінки, щоб усі ми були братами та сестрами в єдиній людській родині», – мовив Вселенський Архиєрей.

      Святіший Отець наголосив, що, будучи слухняними Божому слову, ми покликані чинити опір практикам, які підтримують жорстокість, які причиняють біль чи зневажають жінок, які не надають відповідної опіки похилим віком людям та які загрожують життю невинних, ще ненароджених, осіб. «Ми покликані шанувати одні одних, взаємно одні одних підтримувати та дбати про усіх тих, які перебувають у потребі», – мовив Вселенський Архиєрей, додаючи, що християнські сім’ї мають особливу місію, а саме: випромінювати Божу любов та проливати животворящу воду Святого Духа. Він наголосив, що це завдання, зокрема, є дуже важливим у наш час, адже сьогодні ми живемо у світі, де поширюються нові пустині, зроджені культурою егоїзму та байдужості щодо інших людей. 

«Тут, у серці цього Університету, де формуються уми та серця нових поколінь, з особливим закликом звертаюсь до молоді цього народу. Великі цінності африканської традиції, мудрість та правда Божого слова і щедрий ідеалізм вашої молодості нехай провадять вас у заанґажуванні в формування суспільства, яке завжди було б справедливим, інклюзивним та шанобливим до людської гідності. Майте завжди у серці потреби бідних. Відкиньте усе те, що веде до упереджень та дискримінації, адже ці речі, як знаємо, не походять від Бога», – зазначив Папа.

Далі проповідник заохотив вірних Кенії призадуматись над євангельським уривком, де розповідається про чоловіка, який збудував свій дім на піску, а не на скелі. Коли подули сильні вітри, його будівля, не маючи добрих підвалин, завалилась (див. Мт. 7, 24-27). Тому Глава Католицької Церкви пригадав, що Господь Ісус є тієї міцною скелею, на якій ми повинні зводити свою будівлю. Він є Спасителем людства, тому бажає притягнути до Себе чоловіків та жінок усіх епох та народів, щоб привести їх до Свого Небесного Отця. Він бажає, щоб усі ми будували наше життя на міцному фундаменті Його слова, Його вчення. А тому, Господь доручає усім нам завдання: бути Його учнями-місіонерами, чоловіками та жінками, які випромінюють правду, красу та силу Євангелія, яке перемінює життя; щоб усі ми були каналами Божої благодаті, щоб ми дозволили Божому милосердю, доброзичливості та правді стати елементами у побудові нашого міцного родинного дому, де пануватиме гармонія та взаємоповага.








All the contents on this site are copyrighted ©.