2015-11-10 12:44:00

Папа в Прато: Не існує віри без ризику


«Завжди шукати та обирати істину не є легко, але це – життєве рішення, яке повинно глибоко позначити існування кожної людини, а також – суспільства, щоб воно було справедливішим та чеснішим», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у вівторок 10 листопада 2015 р., з вірними та представниками світу праці в місті Прато, розташованому 17 км. від Флоренції. Відвідини цього міста та зустріч зі світом праці на Катедральній площі були першим етапом його одноденного візиту до центральноіталійського регіону Тоскани, щоб взяти участь у V Національному З’їзді Італійської Церкви, що відбувається цими днями у Флоренції.

Посилаючись на місцеву святиню – «Священний пояс», який згідно з переданням є поясом Пресвятої Богородиці та зберігається у катедральному соборі Прато, Святіший Отець поділився кількома думками у світлі Божого слова. Насамперед, він пригадав, що перед виходом Ізраїльського народу з неволі, Господь розпорядився провести пасхальну вечерю та спожити її «підперезаними». «Підперезати одяг, – сказав Наступник святого Петра, – означає бути готовим, приготовлятися до того, щоб вирушити в дорогу, вийти, аби прямувати вперед».

За словами Папи, Господь «сьогодні, як ніколи раніше» закликає нас не залишатися замкненими у байдужості, але відкритися, «залишити щось, аби досягти когось, з ким поділитися радістю зустрічі з Господом та розділити труднощі його шляху». «Від нас вимагається, – сказав він, – вийти, аби наблизитися до людей нашого часу».

«Вийти, очевидно, означає також ризикнути, але не існує віри без ризику, – вів далі Святіший Отець. – Віра, яка думає лише про себе саму та залишається зачиненою в домівці, не є вірною Господньому запрошенню, що кличе Своїх взяти на себе ініціативу та без страху включитися у діяльність». І в той час, як віддається перевагу тому, щоб шукати спокійний притулок, замість того, щоб згідно з Ісусовим словом «відплисти на глибину», Господь бажає, щоб у нас «зродився оновлений місіонерський запал» та «ввіряє нам велику відповідальність».

Як зауважив Папа, Ісус Сам показав нам приклад, а «Священний пояс» пригадує про подію під час Тайної вечері, коли Він підперезався, немов слуга, та почав вмивати ноги учням, для того, щоб і ми чинили, так як Він. «Для Ісусового учня жоден ближній не може стати далеким. Навпаки, не існує далеких, які надто віддалені, але лише ближні, яких потрібно досягнути», – сказав Наступник святого Петра, дякуючи громаді Прато за постійні зусилля, спрямовані на протистояння «культурі байдужості та відходів», на допомогу бідним та сім’ям.

А далі, у світлі заклику святого Павла «зодягнутися у Божу броню» для того, щоб протистояти «нашим дійсним неприятелям», якими ніколи не є інші люди, але «духи зла», Папа вказав на те, що першою порадою апостола в цьому контексті є «підперезатися істиною». «Неможливо заснувати нічого доброго на основі брехні чи непрозорості. Шукати та завжди обирати істину не є легко, але це життєве рішення, яким повинно бути глибоко позначене життя кожної людини, а також – суспільства, щоб воно було справедливішим та чеснішим. Священний вимір кожної людської особи вимагає для кожного пошану, прийняття та гідну працю», – наголосив Святіший Отець, закликаючи також рішуче боротися «проти раку корупції та визискування» та «отрути беззаконня».








All the contents on this site are copyrighted ©.