2015-11-02 12:55:00

Папа про блаженства, як про шлях до святості


Про євангельські блаженства, як шлях до справжнього щастя, якого нас навчив Воскреслий Господь, проповідував Папа Франциск під час Святої Меси, яку він у неділю, 1 листопада 2015 р., в Урочистість Всіх Святих, відслужив на римському монументальному кладовищі Campo Verano. «Цей шлях важкий для зрозуміння, – сказав він, – тому що спонука йти проти течії, але Господь говорить нам, що той, хто йде цією дорогою, є щасливим, раніше чи пізніше стане щасливим».

«Блаженні вбогі духом, тому що їхнє небесне царство». «Можемо запитати себе, – зазначив Святіший Отець, – як може бути щасливою людина, вбога серцем, єдиним скарбом якої є Небесне царство. Але суть полягає саме в цьому: маючи серце, обдерте та вивільнене від багатьох світських речей, ця людина є очікуваною в Небесному царстві».

«Блаженні ті, що плачуть, бо будуть втішені». За словами Наступника святого Петра, той, хто в житті ніколи не зазнав смутку, тривоги чи болю, той «ніколи не пізнає сили утішення». А щасливими, натомість, можуть бути ті, які «здатні до зворушення, відчувати у своєму серці біль присутній в їхньому житті та в житті ближніх».

«Блаженні лагідні». Як зауважив Папа, ми дуже часто є «нетерпеливими, нервовими, завжди готовими нарікати». Ми маємо чимало претензій до інших, але коли зачепити нас, «то переходимо на крик, ніби ми є володарями світу», в той час, «як всі ми є Божими дітьми». Господньою ж дорогою є «лагідність і терпеливість». «Ісус пройшов цим шляхом, – наголосив проповідник. – Змалечку Він переніс переслідування та вигнання, пізніше, вже дорослий, –обмови, підступ, фальшиві обвинувачення на суді. Все це Він переносив з лагідністю».

«Блаженні голодні та спраглі справедливості, бо вони наситяться». Як пояснив Святіший Отець, ті, які мають «сильне почуття справедливості», наситяться, тому що готові «прийняти найбільшу справедливість, яку може дати лише Господь Бог».

«Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя». За словами Папи, блаженними є ті, які не осуджують всіх і все, але намагаються поставити себе на місце ближніх. «Прощення, – сказав він, – це річ, якої всі ми без виключення потребуємо», і якщо «вміємо віддавати ближнім прощенням, якого просимо для себе, то ми – блаженні».

«Блаженні миротворці, бо вони будуть названі Божими дітьми». Хіба щасливі ті, що завжди шукають нагоду для обману та визискування, які «сіють кукіль»? «Ні, – відповідає проповідник, – вони не можуть бути щасливими. Натомість ті, які щодня, терпеливо, намагаються сіяти мир, є будівничими миру, примирення, вони – щасливі, тому що є справжніми дітьми нашого Небесного Отця, Який завжди сіє лише мир».

«Дорогі брати й сестри, такою є дорога святості, це також – дорога щастя» – сказав Папа, пригадуючи, що нею пройшов Ісус, Який Сам є Дорогою, і той, «хто ходить з Ним і проходить через Нього», той «входить у вічне життя».

«Просімо у Господа благодаті бути простими й смиренними людьми, благодаті вміти плакати і бути лагідними, благодаті трудитися на користь справедливості та миру, й насамперед, благодаті дозволити Богові прощати нам, аби ставати засобами Його милосердя, – підсумував Святіший Отець. – Так чинили святі, які випередили нас в небесній батьківщині. Вони супроводжують нас під час земного паломництва та заохочують прямувати вперед».








All the contents on this site are copyrighted ©.