2015-10-24 12:05:00

Папа: Християнин повинен змінюватися, але залишаючись вірним Євангелію


Часи змінюються, змінюватися повинні також і ми, християни, але у свободі та вірності своїй вірі, не піддаючись конформізмові. Думками про це поділився Папа Франциск, коментуючи під час ранкової проповіді у п’ятницю, 23 жовтня 2015 р., євангельський уривок, в якому Ісус закликає учнів розпізнавати «знаки часу».

Час робить те, що повинен – змінюється, а християни повинні робити те, чого він них очікує Христос – розпізнавати час та змінюватися, залишаючись «стійкими в істині Євангелія», а не залишатися непорушними у заспокійливому конформізмі. Ісус називає лицемірами тих, які вміють розпізнавати пори року чи природні прикмети, але не зауважують часу Сина Чоловічого.

Проповідник зауважив, що Бог створив нас вільними, але щоб мати цю свободу, ми повинні «відкриватися на силу Святого Духа, намагаючись добре зрозуміти, що діється всередині та довкола нас», послуговуючись «розпізнаванням».

«Ми маємо свободу судити те, що діється назовні, – сказав Святіший Отець. – Але для того, щоб судити, ми повинні добре знати те, що відбувається. А як це можливо? Як досягти того, що Церква називає “розпізнаванням знаків часу”? Часи змінюються. Частиною християнської мудрості є пізнавати ці зміни, пізнавати різні часи та знаки часу, що означає та чи інша річ. І це слід чинити без страху, з почуттям свободи».

Це завдання, за словами Папи, не є легким, адже існує надто багато обумовлень, які спонукають також і християн нічого не робити, схилятися до зручного безділля, мовляв, «так мені сказали, то й так чиню». Ми ж, натомість, покликані розпізнавати, «яке послання Господь хоче мені залишити цим чи іншим знаком часу».

У цьому контексті Святіший Отець поділився кількома думками про те, що потрібно, аби «розуміти знаки часу». Насамперед, потрібна тиша, «заспокоїтися і спостерігати», після чого «роздумати над цим у своєму серці», після чого «молитися». «Тиша, призадума і молитва. Лише так ми зможемо зрозуміти знаки часу, що Ісус хоче нам сказати», – підкреслив проповідник, додаючи, що оце розпізнавання не є завданням виключно для інтелектуалів та еліти, адже Ісус залишив це повчання простим людям, які його слухали.

«Часи змінюються, і ми, християни, повинні постійно змінюватися. Але ми повинні змінюватися, залишаючись стійкими у вірі в Ісуса Христа, міцними в істині Євангелія, однак, наші дії повинні постійно змінюватися відповідно до знаків часу. Ми – вільні, – наголосив Папа, – вільні завдяки дарові свободи, отриманому від Ісуса Христа. Але нашим завданням є пильно дивитися на те, що діється всередині нас, розпізнавати свої почуття й думки, а також те, що діється навколо нас і розпізнавати знаки часу: в тиші, призадумі та молитві».








All the contents on this site are copyrighted ©.