2015-10-14 14:25:00

Папа: Дитина вже від народження готова відчувати Божу любов


Не слід ніколи ламати таємничі та ніжні взаємини дитячої душі з Господом Богом, бо дитина вже від народження готова відчувати Божу любов. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 14 жовтня 2015 р., присвятивши своє повчання відповідальності батьків за дітей, «великим життєвим обітницям» щодо них.

Оскільки прочитаний на початку зустрічі євангельський уривок, в якому чуємо Христову пересторогу: «Глядіть, щоб ви ніким з оцих малих не гордували: кажу бо вам, що ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя мого Небесного Отця» розпочинався словами: «горе тій людині, через яку спокуси приходять», Святіший Отець сказав: «Перед тим, як розпочати повчання, від імені Церкви хочу попросити вибачення за випадки згіршення, які останнім часом трапилися як у Римі, так і у Ватикані, прошу у вас прощення».

«Сьогодні призадумаємося над дуже важливим питанням: над обітницями, які робимо дітям», – розпочав своє повчання Наступник святого Петра, пояснився, що мова піде не про обіцянки, які щодня робимо дітям, аби спонукати їх бути слухняними чи добре вчитися, послуговуючись іноді «невинними хитрощами», але про «найважливіші обітниці, вирішальні для їхніх очікувань щодо життя, їхньої довіри до людей, здатності сприймати Боже ім’я, як благословення».

Папа зауважив, що дорослі говорять про дітей, як про обітницю, запоруку життя і майбутнього, але слід запитати себе, «чи ми настільки ж серйозно ставимося до їхнього майбутнього, до майбутнього дітей та молоді?», чи ми є «чесними в обітницях, даних дітям, привівши їх у цей світ?».

Прийняття, опіка, близькість і довір’я – все це є основними обітницями, які можна підсумувати словом «любов». «Ми обіцяємо любов», – підкреслив Святіший Отець, додавши, що в цьому й виражається «найкращий спосіб прийняття людської істоти, яка приходить у світ», і всі цього вчимося, «швидше, ніж усвідомлюємо».

«Любов – це обітниця, яку чоловік та жінка роблять кожній дитині, вже відтоді, як лишень починають про неї думати. Діти приходять у світ та очікують підтвердження цієї обітниці. Вистачить придивитися до них: в усіх народах, в усіх культурах, в усіх умовах життя», – вів далі Папа, зауваживши, що коли діти не зустрічають цього після народження, то не можуть цього зрозуміти, і це завдає їм великого болю. «Бог чуває над цією обітницею, – додав він, – вже від першої миті. Пригадуєте, що сказав Ісус? Ангели дітей стоять перед Божим лицем, і Бог ніколи не втрачає дітей зі Свого поля зору. І горе тому, хто зрадить це довір’я! Ми будемо суджені у світлі їхнього довірливого віддання себе нашій обітниці, яка зобов’язує нас вже від першої миті».

«І з великою пошаною до всіх, але й з великою відвертістю, – вів далі Святіший Отець, – я би хотів додати ще одну річ. Ніколи не можна зранити їхнє спонтанне довір’я до Бога, особливо, коли це стається через більше або менше усвідомлену зарозумілість поставити себе на Його місце. Ніколи не можна порушити ніжні й таємничі взаємини Бога з дитячою душею. Це дійсні стосунки, яких Бог бажає і які оберігає. Дитина вже від народження готова почуватися любленою Богом».

Папа зауважив, що вже немовлята, разом з поживою та опікою, починають отримувати підтвердження «духовних якостей любові». Це виявляється в наданні особистого імені, в поглядах та усмішках, через що вчимося, що «краса зв’язку між людьми» шанує свободу та приймає відмінності, шанує іншого, як співрозмовника. У цьому контексті бачимо другу обітницю щодо дітей: «ми, тато і мама, відаємо себе тобі, аби віддати тобі тебе самого».

«Лише дивлячись на дітей Ісусовими очима, ми можемо по-справжньому зрозуміти, що означають слова: захищаючи родину, оберігаємо людство!» – підсумував Святіший Отець, додаючи, що Церква також робить дітям великі обітниці у Хрищенні, які стають зобов’язанням для батьків та всієї християнської спільноти.








All the contents on this site are copyrighted ©.