2015-10-12 11:36:00

Папа: Дозвольмо Ісусовому погляду звільнити нас від обману ідолів


Смиренно приймаючи Божу любов, звільняємося від ідольських обманів та осліплення нашими ілюзіями. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до десятків тисяч паломників, що заповнили площу Святого Петра у Ватикані в неділю, 11 жовтня 2015 р., аби послухати його повчання та разом з ним помолитися. У світлі євангельської розповіді про багатого юнака, Святіший Отець роздумував над трьома поглядами Ісуса.

Святий Марко розповідає про те, як до Ісуса наблизився юнак та назвавши Його «Добрим Учителем», запитав: «Що маю чинити, аби осягнути вічне життя?». Як пояснив Наступник святого Петра, «вічне життя» означає не просто життя у потойбіччі, але «повне життя, сповнене і без обмежень». Відповідь Ісуса підсумовує заповіді, які стосуються любові до ближнього, і згаданому юнакові під цим оглядом немає що закинути, але дотримування заповідей не задовольняє «його прагнення до повноти».

«Ісус відчуває це прагнення, яке юнак носить у своєму серці, а тому Його відповідь перетворюється у глибокий погляд, сповнений ніжністю та любов’ю», – зауважив Папа, цитуючи євангельський уривок: «Ісус, поглянувши на нього, вподобав його». Спаситель зрозумів, що має перед собою добру людину, але зауважив слабке місце Свого співрозмовника, а тому робить «конкретну пропозицію»: роздати своє майно убогим та йти за Ним.

«Цей юнак, натомість мав серце, поділене між двома панами: Богом і грошима; а тому відійшов засмучений. Це показує, що віра та прив’язаність до багатств не можуть співжити. І тоді початковий порив юнака згаснув у смуткові наслідування, що зазнало поразки», – сказав Святіший Отець, переходячи до наступної частини євангельської розповіді, звернувши увагу на Ісусові «задумливий погляд» та «погляд заохочення».

Ісус, обвівши зором навколо, каже до своїх учнів: «Як тяжко тим, що мають багатства, увійти в Царство Боже!». А після їхнього здивування і запитання «Хто ж тоді може спастися?», поглянувши на них, мовив: "У людей це неможливо, – але не в Бога». «Якщо довіримося Господу Богу, то зможемо подолати перешкоди, які заважають нам іти за Ним дорогою віри», – сказав Папа Франциск.

Далі Христос вказав Своїм учням, що той, хто залишить все, аби іти за Ним, той отримає вічне життя у майбутньому та вже тепер, посеред гоніння, –сторицею все те, що залишив. За словами Святішого Отця, це означає, що звільнившись від підпорядкованості речам, отримуємо взамін нагоду втішатися «справжнім добром», здобуваємо «свободу служіння любові».

«Ісус не дав здобути себе поглядом Ісуса, сповненим любові, а тому не зміг змінитися. Лише приймаючи зі смиренною вдячністю Господню любов, ми визволяємося від ідольських спокус та від засліпленості власними ілюзіями. Гроші, приємності, успіх засліплюють, але потім – розчаровують: обіцяють життя, але призводять до смерті. Господь закликає нас зректися цього фальшивого багатства, аби увійти у справжнє життя, життя повне, автентичне та світле», – підкреслив Папа, а тоді звернувся до юнаків і дівчат, присутніх на площі: «Чи ви відчули на собі Ісусів погляд? Що хочете відповісти йому? Віддаєте перевагу тому, щоби залишити цю площу з радістю, яку нам посилає Ісус, чи зі смутком у серці, який нам пропонує прив’язаність до світу».








All the contents on this site are copyrighted ©.