2015-09-27 18:44:00

Ісус нас шукає, щоб зцілити наші рани. Папа Франциск до в’язнів у Філадельфії


Єпископи, які брали участь у Всесвітньому дні сімей, а їх було понад триста, серед яких з України та української діаспори, 27 вересня 2015 р., мали можливість зустрітись із Вселенським Архиєреєм у каплиці семінарії святого Карла Борромео, що є резиденцією Папи у Філадельфії.

Глава Католицької Церкви наголосив своїм співбратам-єпископам з усього світу, що сім’я не є для Церкви, «насамперед, причиною хвилювання», але «підтвердженням Божого благословення для шедевру творіння». У світлі швидких культурних, суспільних та, навіть, юридичних змін у світі, Папа вказав на те, що ще недавно ми жили у контексті «спорідненості» між цивільним світом та християнським таїнством, які підтримували один-одного, «але сьогодні вже не є так».

Ключовим словом в сучасній культурі, як зауважив Святіший Отець, стало «споживання», а загальною ознакою стосунків – втрата довір’я та самотність, адже «споживацтво не творить зв’язків». Це породжує культуру, «яка викидає у сміття все те, що здається непотрібним». А це, у свою чергу, перешкода для будування тривалих стосунків.

«Чи ж повинні ми осуджувати нашу молодь, яка виросла в цій культурі?», – риторично запитав Наступник святого Петра, зауваживши, що молодь не потребує від пастирів фраз, мовляв: «Колись було краще?». «Як пастирі, ми, єпископи, покликані зібрати сили та наново дати поштовх ентузіазму для народження сімей, які повністю відповідатимуть Божому благословенню», – сказав він, пояснюючи, що для цього потрібно не стільки пояснювати негаразди сьогодення, як заохочувати бути відважними й допомагати в цьому

А потім Святіший Отець відвідав найбільшу у Філадельфії чоловічу пенітенціарну установу, в якій відбувають покарання понад 2800 в’язнів. Коло сотні з них мали можливість зустрітись з Папою Франциском. Протягом довшого часу вони вже готувались до зустрічі з Вселенським Архиєреєм – у столярній майстерні виготовили й вирізьбили для нього спеціальне крісло, за що Папа їм окремо подякував.

Звертаючись до ув’язнених, Святіший Отець наголосив, що перебування у в’язниці є важким і болісним часом, як для них, так і для їхніх родин та суспільства. Папа запевнив, що прийшов до цієї в’язниці не тільки як пастир, але, насамперед, як брат, щоб поділити з ув’язненими їхню ситуацію та разом  помолитись, представляючи Господеві все те, що приносить біль, але також і те, що заохочує, сповнює надією, щоб отримати від Ісуса силу Воскресіння.

Посилаючись на євангельську подію Останньої вечері, на якій Ісус обмив ноги апостолам, Папа Франциск звернув увагу на те, що життя є подорожжю різними шляхами, які залишають на нас свій слід. Він наголосив, що віра навчає, що Ісус нас шукає, щоб зцілити наші рани, очистити кожного з нас з дорожнього пилу, який залишили шляхи, якими ми крокували. Ісус не питає, де ми були і що зробили, але, навпаки, наполягає, щоб омити ноги, бо не зможе дати життя, до якого нас створив Бог Отець. Ісус приходить, щоб ми могли наново отримати гідність Божих дітей. Він хоче нам допомогти наново розпочати дорогу, повернути надію, віру та довір’я.  Ісус хоче, щоб ми повернулись на дорогу життя.

Святіший Отець пояснив, що жити – означає  забрудити ноги на запилених дорогах життя та історії. Кожен із нас потребує очищення і всіх нас шукає Господь, щоб допомогти відновити життєвий шлях. «Господь виходить нам назустріч, щоб подати нам  Свою руку», – сказав Папа, пригадуючи, що Ісус є «Дорогою, Правдою і Життям», Він приходить, щоб визволити нас від неправдивого переконання, мовляв, неможливо нічого змінити. Ісус допомагає нам прямувати шляхами життя.

Вселенський Архиєрей особисто привітався з десятками присутніх ув'язнених та з їхніми родинами, як також з працівниками пенітенціарної служби.








All the contents on this site are copyrighted ©.