2015-09-20 16:57:00

Папа: Вчімось від Божої Матері мати серце, уважне до потреб ближніх


До євангельського уривку, прочитаного під час Святої Меси в Гавані у неділю, 20 вересня 2015 р., Папа Франциск ще раз повернуся наприкінці Євхаристійного богослуження, яке завершилося, як заведено у таких випадках, проказуванням молитви «Ангел Господній». Але перед тим, вислухавши подячне слово кардинала Ортеґи-і-Аламано, Святіший Отець подякував учасникам відправи за спільну молитву та виголосив коротке повчання.

Наступник святого Петра пригадав, що «учні боялися ставити Ісусові запитання, коли Він говорив про Свої смерть і воскресіння». Це їх лякало, вони не сприймали думки про те, що Ісус може страждати на хресті. «Ми також, – сказав Папа, – спокушувані втікати від своїх хрестів і від хрестів інших людей, віддалятися від того, хто страждає. Наприкінці Святої Меси, під час якої Ісус знову віддав Себе нам у Своєму тілі й крові, звернімо свій погляд до Пречистої Діви, нашої Матері. І просімо Її, щоби навчила нас стояти поруч з хрестом ближнього, який страждає. Щоб ми навчилися бачити Ісуса в кожній знеможеній на життєвій дорозі людині, в кожному голодному і спрагненому ближньому, в нагому чи ув’язненому або хворому. Перебуваючи разом з Матір’ю під хрестом, зможемо зрозуміти, хто є насправді “найбільшим” і що означає бути в єдності з Господом й учасником Його святості».

Святіший Отець також закликав вірних вчитися від Діви Марії «мати бадьоре серце, уважне до потреб інших людей», згідно з Її повчанням під час весілля в Кані Галилейській бути «дбайливими в малих життєвих справах» і не переставати «молитися одні за одних, щоб нікому не забракло вина нової любові, радості, яку нам дарує Ісус».

Далі Глава Католицької Церкви зазначив, що відчуває обов’язок звернути свою думку до «улюбленої колумбійської землі», в той час, як «її сини і доньки, спонукувані надією та з оновленими зусиллями намагаються будувати мирне суспільство».

«Нехай же кров тисяч невинних людей, пролита протягом десятиріч збройного конфлікту, злучена з кров’ю, пролитою Ісусом Христом на хресті, підтримає всі зусилля, які докладаються, також і на цьому острові, для того, щоб досягнути остаточного примирення, – побажав Святіший Отець. – Тоді тривала ніч болю і насильства, єднаючись з бажанням усіх колумбійців, зможе перемінитися у незахідний день згоди, справедливості, братерства і любові, в пошані до інституцій та національного і міжнародного правопорядку, для того, щоб мир був тривким. Прошу всіх, ми не можемо дозволити собі ще однієї поразки на цьому шляху миру та примирення».

Підсумовуючи, Папа Франциск запросив вірних єднатися з ним в молитві до Пресвятої Богородиці, особливо за тих, «хто втратив надію, хто не знаходить мотивації для дальної боротьби, за тих, які страждають від несправедливості, покинення і самотності», за «похилих віком, хворих, дітей і молодь, за всі родини, які зазнають труднощів», просячи Діву Марію, аби «висушила їхні сльози, втішила їх Своєю материнською любов’ю та повернула їм надію і радість».








All the contents on this site are copyrighted ©.