2015-09-03 12:30:00

Папа Франциск про віру як про зустріч з Ісусом Христом


«Здатність визнавати себе грішником відкриває нас на подив від зустрічі з Ісусом», – наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 3 вересня 2015 року.

Коментуючи євангельський уривок про чудесну ловитву риби, під час якої Святий Петро, після невдалої нічної риболовлі, на Господнє слово ще раз закинув невід і таки впіймав великий улов, Святіший Отець говорив про віру як про зустріч з Ісусом Христом. Проповідник пригадав, що Спаситель проводив багато часу з народом: зустрічався з людьми на вулиці, а також вони до Нього приходили у різних справах, навіть тоді, коли Він віддалявся на відпочинок та молитву. Євангелист зазначає, що люди були дуже здивовані зустріччю з Ісусом. Цей подив був викликаний, перш усього тим, що Спаситель навчав не як фарисеї та законовчителі, а як повновладний. Саме тому дехто й казав: «Ще ніколи чоловік так не говорив».

Але були й інші люди, які не дозволили, щоб подив увійшов у їхнє серце. Вони розуміли, що Христос навчає добре, однак, це Боже навчання їм не відповідало, не підходило. Вони були нездатні до подиву, були замкнені у своїй самодостатності та гордості.

Натомість апостол Петро визнає не лише, що Ісус є Месією, але також і свою власну гріховність. На переконання Вселенського Архиєрея, гордість є причиною, що людина не визнає своїх гріхів. Невизнання своєї гріховності віддаляє від справжнього визнання Ісуса Христа Господом Богом. Саме покора і гордість спричинюють відмінність між Христовими учнями та фарисеями і законовчителями. Навіть у наших парафіях дуже багато осіб здатні визнати Ісуса Господом, але як мало є тих, хто спроможний визнати свою гріховність. Так, не просто осудити себе самого, значно простіше обмовляти інших людей! Далі Папа підсумував, щоб дійти до правдивої зустрічі з Ісусом, необхідно подвійне визнання: по-перше, визнати, що Ісус є Богом, а по-друге, що я є грішником. «Нехай Господь дасть нам благодать Його зустріти, але також дозволити, щоб Він нас зустрів. Нехай Він дасть нам ту прекрасну благодать подиву від тієї зустрічі. Нехай Він дасть нам благодать подвійного визнання: я вірую, що «Ти – Христос, Син Бога живого», і вірю, що «я є грішником».       

 








All the contents on this site are copyrighted ©.