2015-09-01 18:00:00

Літургія Слова у Ватикані у Всесвітній день молитви в наміренні дбання про сотворений світ


Під час загальної аудієнції у середу, 26 серпня 2015 р., Папа Франциск запросив вірних приєднатися до проведення Дня молитви в наміренні дбання про сотворений світ. «Наступного вівторка, 1 вересня, – сказав він, – відзначатиметься Всесвітній день молитви в наміренні дбання про створіння. У молитовній спільності з нашими братами православними та всіма людьми доброї волі, хочемо зробити свій вклад у подолання екологічної кризи, яку переживає людство».

Отож, у вівторок, 1 вересня, о 17-й годині, в базиліці святого Петра у Ватикані зібралися єпископи, священики, богопосвячені особи та миряни, які служать у Римській Курії, до яких приєдналися римляни та паломники, що відгукнулися на заклик Папи, щоби взяти участь в Літургії Слова в наміренні дбання про сотворений світ. Богослуження очолив сам Святіший Отець, а проповідь виголосив о. Раньєро Канталамесса, Проповідник Папського дому.

Він наголосив, що Господь Бог володарює над сотвореним світом не задля Своїх власних інтересів, а задля добра тих, кого Він створив і оберігає. Віра у Бога-Творця і в те, що людина створена на Його образ, не є загрозою, але, навпаки, запорукою для створіння. Людина не є безумовним володарем інших створінь – вона мусить дати звіт за те, що отримала.

Проповідник вказав, що біблійна розповідь про створення світу висвітлює ієрархію важливості життя, що записана в самій природі. Він наголосив, що у наші часи треба турбуватись не нашим власним майбутнім, але майбутнім поколінь, які прийдуть після нас: «Чи матимуть що їсти, пити, у що вдягнуться наші діти – майбутні мешканці землі?»

Значну частину своєї проповіді о. Канталамесса присвятив святому Францискові з Ассісі, вказуючи, що він є живим прикладом того внеску, який віра в Бога може дати у спільні зусилля захисту сотвореного світу. Його любов до створінь є безпосереднім наслідком його віри у Бога-Творця.

«Захист сотвореного світу, так як і мир, залежить від нас самих, – вказав проповідник, наголошуючи, що без переміни людського серця, екологія не має надії на майбутнє».

Пригадаємо, що кілька тижнів тому було оприлюднено лист Папи Франциска на ім’я кардиналів Петера Турксона і Курта Коха, Президентів Папських Рад «Справедливість і мир» та Сприяння єдності між християнами, в якому, зокрема, читаємо: «Поділяючи з любим братом Вселенським Патріархом Вартоломеєм стурбованість за майбутнє створіння (пор. Laudato si’, 7-9) та приймаючи пораду його представника Пергамського Митрополита Іоанніса, висловлену під час представлення енцикліки “Laudato si’,” про дбання про спільний дім, хочу повідомити про те, що я вирішив встановити також й у Католицькій Церкві “Всесвітній день молитви в наміренні дбання про сотворений світ”, який від цього року буде відзначатися 1 вересня, так само, як вже віддавна це відбувається у Православній Церкві».

Святіший Отець наголосив, що «багата християнська духовна спадщина» є спонукою заопікуватися створінням. Саме тому християни всіх конфесій бажають «зробити свій вклад у подолання екологічної кризи, яку переживає людство». Цитуючи свою нещодавню енцикліку, Єпископ Риму пригадав, що «духовність не відірвана від природи, але живе у єдності з нею». З цього випливає заклик до «екологічного навернення», адже виконання покликання «бути опікунами Божого діла є суттєвою частиною» чеснотливого життя. Саме суттєвою, а «не факультативною чи другорядною».

Папа доручив кардиналові Турксону докласти зусилля для того, щоб пропагувати відзначення цього Дня молитви не лише на церковному рівні, але й у середовищі національних та міжнародних організацій, заанґажованих у екологічну діяльність, а кардиналові Кохові – підняти це питання в різних екуменічних структурах, щоб згадана ініціатива «могла стати знаком шляху, яким прямують всі віруючі в Христа».








All the contents on this site are copyrighted ©.