2015-05-11 12:30:00

Папа: Дорогою наслідування Ісуса є дорога любові


Дорогою наслідування Ісуса є дорога любові, – наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице Неба» у неділю, 10 травня 2015 р., промовляючи до численних паломників, які заповнили площу Святого Петра у Ватикані. Серед них були учасники Маршу за життя, який цими днями пройшов вулицями Риму.

Вітаючи їх, Святіший Отець наголосив на важливості співпраці у справі «захисту й сприяння життю». У цьому контексті він також пригадав, що цього дня у багатьох країнах відзначався День Матері. «Тепер, – сказав Наступник святого Петра, – звергаюся до мам, які присутні тут, на площі. Тут є матері, правда? Отож, привітаймо їх оплесками, і нехай ці оплески досягнуть всіх матерів: тих, які живуть з нами, і тих, які духовно єднаються з нами. Нехай Господь благословить їх усіх, а Пресвята Богородиця, Якій присвячений цей місяць, їх оберігає».

У своєму повчанні, виголошеному перед проказуванням Богородичної молитви, Папа коментував слова Ісуса, записані святим апостолом Іваном у 15-й главі його Євангелії. Під час Тайної Вечері, напередодні Своєї Хресної смерті, Спаситель залишив учням нову заповідь: «Щоб ви любили одні одних, як я вас полюбив», – додаючи: «Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає. Коли ви робите все, що я вам заповідаю, то ви – друзі мої».

«Ці слова, – зауважив Святіший Отець, – підсумовують усе Ісусове послання, більше того, підсумовують все, що Він учинив: Ісус віддав Своє життя за Своїх друзів. Друзів, які Його не зрозуміли, які у вирішальний момент покинули, зрадили Його та відреклися. Це показує нам, що Він полюбив нас, хоч ми і не заслужили на Його любов. Саме так Ісус нас любить. Таким чином, Ісус показує нам, що шляхом наслідування Його є дорога любові».

Єпископ Риму пояснив, що ця заповідь не є чимось абстрактним, що не стосується життя. Вона вказує на «конкретний шлях», який вимагає виходити назустріч ближнім, адже «любов Бога здійснюється в любові ближнього». Це Боже слово закликає нас «любити одні одних», хоча ми не завжди розуміємо одні одних, але «саме тоді можна розгледіти християнську любов», тобто, любов, «яка виявляється і тоді, коли існують відмінні точки зору чи характери».

«Саме такої любові навчив нас Ісус. Це нова любов, оскільки оновлена Ісусом та Його Духом. Це любов відкуплена, звільнена від егоїзму. Любов, яка дарує нашому серцю радість, згідно зі словами Самого ж Ісуса: Я казав вам так для того, щоб була у вас моя радість і щоб ваша радість була повна», – наголосив Папа, підсумовуючи, що саме завдяки цій любові, яку «Святий Дух виливає у наші серця», у Церкві та світі щодня трапляються чуда – «малі і великі жести, які є виявом слухняності Господній заповіді». «Нехай же Найсвятіша Мати допоможе нам у тому, щоби в щоденному житті кожного з нас завжди були поєднані любов Бога і любов ближнього», – побажав Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.