2015-05-07 14:00:00

Папа Франциск: любов мусить бути конкретною і повинна ділитись з іншими


У четвер, 7 травня 2015 року, в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані, Папа Франциск очолив Святу Месу, у проповіді під час якої він поділився своїми думками про справжню любов і її критерії. Святіший Отець наголосив на тому, що правдива любов мусить бути конкретною і повинна ділитись з іншими, навіть монахи та монахині, що живуть затворницьким життям, також діляться своєю любов’ю з ближніми.

 В прочитаному під час Богослужіння євангельському уривку Ісус закликає перебувати у Його любові. На думку Єпископа Риму, існують два критерії, які допомагають відрізнити справжню любов від неправдивої. Перш усього, справжня любов виявляється більше в ділах, а не на словах; вона не схожа на любов із телесеріалів, що іноді заставляє наше серце ритмічніше битись, але й тільки того. Справжня любов виявляється в конкретних ділах. Саме тому й Ісус навчав Своїй учнів, що не всі ті, які взивають до Бога і називають Його Господом, увійдуть в Царство Небесне, але ті, які виконують Його волю, ті, які дотримуються Його заповідей. Вселенський Архиєрей зазначив, що така любов іноді може завдавати болю. У приклад він навів самого Спасителя, який витерпів багато страждань і хресну смерть задля любові до нас.

Далі проповідник вказав на діла правдивої любові, які Ісус перечислив у 25 розділі Євангелія від святого Матея: нагодувати голодного, вгамувати спрагу спраглого, відвідати хворого та ув’язненого, тощо. А також Блаженства, які проголосив Ісус, навчаючи Своїх учнів, вказують «душпастирську програму» Спасителя, яка є дуже конкретною. Проповідник пригадав, що однією із перших єресей християнства було твердження гностиків, мовляв, Бог є далеким, що вказувало на абстрактність Його любові. Натомість, Бог, Його любов є дуже конкретними, адже Він висилає у світ Свого Єдиногорного Сина, щоб через Нього спасти людство від загибелі. 

Другим критерієм справжньої любові, на який звернув увагу Папа Франциск, є те, що така любов не замикається у собі, а завжди ділиться з іншими, дає від себе і отримує від інших. Подібно, як Любов між Отцем і Сином, що є Святим Духом. Існування правдивої любові без цього взаємного поділу неможливе. Дехто міг би запитати, а як тоді з монахами і монахинями, які, посвятившись цілковито Господеві, віддалилися від світу і заглибились у життя молитви. Однак, вони також діляться з іншими своєю любов’ю і роблять це щедро. Адже правдива любов не є ізольованою, не є егоїстичною; вона не відокремлюється від інших, але ділиться з іншими і приймає від інших їхню любов.

Підсумовуючи, Святіший Отець наголосив, що перебувати в Ісусовій любові, означає діяти та ділитись любов’ю з іншими: у діалозі, як із Господом Богом, так із нашими ближніми. Іноді непросто жити такою правдивою любов’ю, бо егоїзм нас сильніше притягає. Але слід пам’ятати слова Спасителя про те, що той, хто перебуватиме в Його любові, того радість буде повна. Єпископ Риму закінчив проповідь молитвою: «Господи, дай нам ласку радості, тієї радості, якої світ не може нам дати». 








All the contents on this site are copyrighted ©.