2015-05-04 15:43:00

Папа: Швейцарський гвардієць – це людина, яка старається наслідувати Ісуса та любить Церкву


Передавати через ввічливість та компетентність «найбільшу любов», яка походить із приязні з Христом, паломникам і гостям Ватикану закликав Папа Франциск особовий склад Папської Швейцарської Гвардії, приймаючи їх разом з родичами у понеділок, 4 травня 2015 р., напередодні cкладення присяги новобранцями. Святіший Отець звернув увагу на те, що Римського Архиєрея і гвардійців пов’язує особлива дружба, оскільки вона ґрунтується на Христовій любові, на «найвищій любові», якою є віддати своє життя.

Як зауважив Наступник святого Петра, в історії Церкви багато людей відповіли на заклик до цієї любові, і саме йдучи за цим покликом, відважні гвардійці під час облоги Риму військами німецького імператора Карла V поклали своє життя, захищаючи Папу.

Вказавши на те, що відповісти на заклик до любові означає іти за Христом, Святіший Отець, що є вихідцем з єзуїтської чернечої родини, пригадав, що засновник Товариства Ісусового в молодості також був солдатом, а тому в своїх «Духовних вправах» пише про «покликання Царя», тобто – Христа, «Який прагне будувати Своє Царство і вибирає Своїх співробітників».

«Христос є справжнім царем, – вів далі Папа. – Він сам іде вперед, а Його друзі йдуть за ним. Христовий воїн бере участь в житті свого Господа. І це покликання стосується також і вам: поділяти Христові турботи, бути Його товаришами. Таким чином, ви день-за-днем вчитиметеся “відчувати” з Христом та Його Церквою. Швейцарський гвардієць – це особа, яка справді намагається наслідувати Господа Ісуса та особливо любить Церкву, це християнин із справжньою вірою».

Цього кожен християнин може досягти, як зауважив Святіший Отець, беручи участь у Святих Тайнах, щоденно читаючи Святе Письмо, завдяки щоденній молитві й ділам милосердя. «Тоді, зустрічаючи людей, паломників, своєю ввічливістю та компетентністю ви передаватимете їм оту “найбільшу любов, яка походить від приязні з Христом. У дійсності, ви – швейцарські гвардійці – є візиткою Апостольської Столиці», – зазначив Папа, склавши подяку за вірне виконування вимогливого служіння і за те, що на гвардійців завжди можна розраховувати, коли з’являються якісь додаткові обов’язки.

Пригадаємо, що 6 травня припадає день Папської Швейцарської Гвардії. Ця дата пов’язана з героїчним свідченням вірності та відданості, яку виявили гвардійці 1527 року під час облоги Риму військами німецького імператора Карла V. Того травневого дня 147 гвардійців героїчно віддали своє життя, захищаючи Папу Климента VII. Живими з них залишились тільки 42. Їм вдалось вивести Папу секретним переходом, тим самим врятувавши йому життя.

На згадку про ці події саме 6 травня новобранці Папської Швейцарської Гвардії складають присягу «вірно, віддано та чесно служити» Папі та його законним наступникам, «посвячувати їм усі свої сили, жертвуючи, якщо це буде необхідно, навіть своїм життям, захищаючи їх».

Цього року присягу складуть 32 гвардійці. Урочистість відбудеться у середу за участі представників Римської Курії, дипломатичного корпусу, делегації зі Швейцарії та родичів новобранців. Напередодні, 5 травня, відбудеться вшанування пам’яті полеглих та вручення нагород.








All the contents on this site are copyrighted ©.