2015-04-30 15:39:00

Папа Франциск: християнин є вщепленим в історію гріха та благодаті


Християнин є вщепленим в історію гріха та благодаті, він завжди стоїть перед вибором: служити іншим чи бути тим, якому служать. Такою була провідна думка Вселенського Архиєрея Франциска у проповіді під час Святої Меси, яку він очолив у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 30 квітня 2015 року.

Папа зупинився над двома особливостями християнина, вказуючи на те, що послідовник Ісуса Христа є людиною історії та людиною служіння. Святий Павло та інші апостоли не проповідували світові Ісуса, Який був би викорінений з історії. Спаситель, якого вони звіщали, є Месією історії народу, який Господь Бог провадив століттями до зрілості. Бог входить в історію людства і прямує разом із Своїм народом. «Християнин – це чоловік і жінка історії, бо не належить самому собі, але вкорінений у народ, який прямує вперед», – наголосив Святіший Отець. Далі Єпископ Риму зазначив, що Божий народ, перш ніж стати святим народом, був дуже грішним. «Наша історія, – мовив він, – повинна приймати святих і грішних». Кожен із нас, християн, повинен прийняти свій гріх, але також і Божу благодать, що є у нас.

Після того Папа Франциск наголосив на тому, що характерною відзнакою ідентичності християнина є служіння. Ісус вмивав ноги Своїм учням, запрошуючи їх те саме робити щодо їхніх ближніх, тобто, запрошуючи до служіння іншим. Тому, егоїзм несумісний з християнською релігією. Навпаки, християнин повинен бути відкритим і готовим до служіння іншим. На жаль усі ми часто є егоїстами, тому, просімо у Господа Бога, щоб обдарував нас ласкою навернення, адже кожен із нас покликаний до служіння. Папа підкреслив, що бути християнином – не означає лише назовні показувати, якими ми є праведними, не означає дещо загримувати нашу душу, щоб вона виглядала трішки красивішою. Бути християнином – це робити те, що чинив Ісус, тобто служити! На закінчення Вселенський Архиєрей закликав усіх запитати у себе: «А як я поступаю, чи я більше служу іншим чи інші служать мені?»

 








All the contents on this site are copyrighted ©.