2015-04-20 16:09:00

Папа: Чим керуємось, шукаючи Ісуса?


Свідчення мучеників допомагає нам не піддаватися спокусі перемінювати віру в прояви могутності. Коментуючи у понеділок, 20 квітня 2015 р., під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», євангельську розповідь про те, як люди шукали за Ісусом після чуда помноження хлібів, Папа Франциск зауважив, що у вірі існує небезпека не зрозуміти справжню місію Ісуса, зловживаючи Його іменем у пошуках влади.

«Багато-хто ходили за Ісусом, керуючись якимось інтересами», – зауважив проповідник, додаючи, що це траплялося і серед апостолів, наприклад, сини Заведея хотіли, так би мовити, стати міністрами в Христовому царстві, тобто, отримати владу. Схожі спокуси диявол пропонував Ісусові, спокушаючи Його в пустелі: спокуси хліба, видовищ та відступництва.

«Такою є щоденна спокуса християн, наша спокуса, всіх нас, що творимо Церкву: шукати не сили й могутності Святого Духа, але спокуса світської влади, – наголосив Папа. – Таким чином можна попасти в цю релігійну літеплість, яка веде до світськості, літеплість, яка зростаючи крок-за-кроком, закінчується наставленням, яке Ісус називає лицемірством».

Однак, за словами Святішого Отця, Господь пробуджує нас від такої літеплості «свідченням святих і мучеників, які щодня звіщають нам, що іти Ісусовою дорогою означає іти шляхом Його місії». А нею є «звіщати рік благодаті», тобто, «нести Добру Новину бідним, звіщати полоненим визволення, сліпим прозріння, випустити пригноблених на волю».

Свою проповідь Папа закінчив заохоченням молитися за те, щоб Господь Бог «подав нам благодать захоплення зустріччю із Ним, але також допоміг не скотитися до духа світськості, тобто, до того духа, який спонукає нас, ховаючись за маскою християнства, жити мов язичники».








All the contents on this site are copyrighted ©.