2015-04-13 13:29:00

Папа: Зі Святим Духом можемо по-справжньому звіщати Христа


Шляхом Церкви є щирість, тобто, «вільно промовляти», адже ми не «можемо замовчувати те, що ми бачили і чули». На це вказує подія, описана в Діяннях Апостолів, яку Папа Франциск коментував під час проповіді в каплиці «Дому святої Марти». Після двотижневої перерви у понеділок, 13 квітня 2015 р., відновилися ранкові Святі Меси, які Святіший Отець служить для різних груп вірних.

У Діяннях Апостолів читаємо про те, як первосвященики ув’язнили апостолів Петра та Івана після того, як вони зцілили кульгавого, що викликало велике зацікавлення їхньою проповіддю. Погрозивши і наказавши більше не проповідувати Христа, їх відпустили. Однак, апостоли, повернувшись до громади, заохочували співбратів відважно звіщати Боже слово, а у Господа просили благодаті не боятися. «Також і сьогодні, – зауважив проповідник, – послання Церкви є посланням шляху щирості, дороги християнської сміливості».

Спілкуючись з фарисеєм Никодимом, Ісус говорив про необхідність «другого народження», тобто, «нового життя, відмінного від попереднього». Головною дійовою особою цієї переміни, як пригадав Папа, є Святий Дух, «Який єдиний здатний перемінити наше наставлення, перемінити історію нашого життя».

«Відважність у звіщенні є тим, що відрізняє нас від простого прозелітизму, – зауважив Святіший Отець. – Ми, як каже Ісус, не робимо реклами для того, щоби здобути якомога більше членів для нашого духовного товариства. Це ні на що не придатне і не по-християнськи. Християнин робить те, що відважно звіщає, а звіщення Ісуса Христа через Святого Духа викликає оте зачарування, яке спонукає нас прямувати вперед».

Наступник святого Петра пригадав, що саме Святий Дух дав оту силу і відвагу простим і неосвіченим людям, якими були апостоли, «щоби звіщати Ісуса Христа аж до остаточного свідчення – мучеництва». Ми можемо багато-що зробити й без Святого Духа, але це не буде нінащо придатним.

Підсумовуючи, Папа зазначив, що після Пасхи Церква приготовляє нас до Зшестя Святого Духа. Тож відзначаючи «таїнство смерті й воскресіння Ісуса» ми можемо спогадувати «усю історію спасіння» та «просити благодаті отримати Святого Духа, щоби Він дав нам справжню сміливість для звіщення Христа».








All the contents on this site are copyrighted ©.