2015-04-13 10:48:00

Папа: зустріч із милосердною терпеливістю Христа утверджує віру у воскресіння


У глибині свого серця шукаємо зустрічі з Ісусом, Який є милосердним і лагідним. Так Папа Франциск прокоментував євангельську розповідь про те, як Ісус на восьмий день після Свого воскресіння утвердив у вірі святого Тому, дозволивши доторкнутися до Своїх ран. Цими думками він поділився перед проказуванням молитви «Царице Неба» у неділю, 12 квітня 2015 р., промовляючи з вікна Апостольського палацу у Ватикані.

Апостол Тома, який був відсутнім під час першого з’явлення воскреслого Ісуса учням, зібраним у горниці, не хотів повірити їхньому свідченню. Явившись учням через тиждень, Ісус відразу звернувся до Томи, запросивши доторкнутися до Своїх ран і пробитого боку. Як зауважив Святіший Отець, Христос «вийшов назустріч» невірству учня, «щоби через знаки страждань він зміг досягти повноту пасхальної віри, тобто, віри у воскресіння Ісуса».

За словами Папи, Тома представляє тих, які намагаються все перевірити особисто, пережити особистий досвід. Хоч долаючи труднощі, він також прийшов до віри, в той час, як Ісус терпеливо Його очікував. «У спасенному контакті з ранами Воскреслого, святий Тома виявляє свої рани», тобто, своє впокорення, а у слідах від цвяхів «віднаходить рішуче підтвердження того, що хтось його любить, чекає та розуміє».

«Він стоїть перед Месією, сповненим лагідністю, милосердям та ніжністю. Це був Господь, Якого він шукав, у таємних глибинах свого єства, тому що завжди знав, що Він є таким. Скільки-ж то серед нас шукають у глибині свого серця зустрічі з Ісусом, таким, яким Він є: ніжним, милосердним, лагідним! Бо ми у глибині свого серця знаємо, що Він є таким», – зауважив Наступник святого Петра, додаючи, що зустрівшись із «милосердною терпеливістю Христа», Тома збагнув «глибоке значення Його воскресіння», зробивши визнання віри: «Господь мій і Бог мій!».

Святіший Отець відзначив, що апостол мав змогу «доторкнутися» до Пасхального таїнства, яке є виявленням «спасенної Божої любові». І також ми, за його словами, у другу неділю Пасхи запрошені «споглядати у ранах Воскреслого Боже Милосердя, яке перевищує будь-які людські обмеження й прояснює пітьму зла та гріха».

«Інтенсивним та тривалим періодом для прийняття безмірного багатства милосердної Божої любові, – підсумував Глава Католицької Церкви, – буде наступний Надзвичайний Ювілей Милосердя, Буллу про оголошення якого я проголосив вчора ввечері тут, у базиліці Святого Петра. Ця Булла починається словами Misericordiae Vultus: Обличчям Милосеря є Ісус Христос. Тримаймо погляд, зосереджений на Ньому, Він завжди нас шукає, чекає, прощає з великим милосердям, не лякається нашої нужди. Своїми ранами Він нас зціляє та прощає всі наші гріхи. Нехай же Пречиста Діва допоможе і нам бути милосердними до ближніх, як Ісус милосердний до нас».








All the contents on this site are copyrighted ©.