2015-04-12 11:55:00

Папа: Лише Боже милосердя може заповнити порожнечу, спричинену злом


«Дорогі браття вірмени, сьогодні із серцем, пробитим болем, але сповненим надією у Воскреслому Господі, спогадуємо сторіччя трагічних подій, того нелюдяного та безглуздого винищення, жорстокість якого перетерпіли ваші предки. Про них необхідно, а навіть і обов’язково треба пам’ятати, бо там, де не перебуває пам’ять, там зло тримає рану відкритою. Приховувати чи заперечувати зло немовби означає дозволити на те, щоб рана й надалі кровоточила!», – наголосив Папа Франциск на початку Святої Меси, яку він очолив у неділю, 12 квітня 2015 р., в базиліці Святого Петра у Ватикані.

Євхаристійне богослуження було приурочене поминанню жертв винищення та депортації вірменів у Османській імперії з нагоди 100-річчя цих трагічних подій. Присутність численних вірних вірменського обряду стала також нагодою для урочистого проголошення вірменського святого Григорія Нарекацького Учителем Вселенської Церкви, яке відбулося перед Літургією слова. Разом зі Святішим Отцем співслужив Глава Вірменської Католицької Церкви патріарх Нарсес Бедрос ХІХ з єпископатом та духовенством цієї Церкви, були присутні також Глави двох Католикосатів Вірменської Апостольської Церкви Карекін ІІ та Арам І. Урядову делегацію очолював Президент Вірменії Серж Сарґсян, а в її складі були, серед інших, Міністри культури, закордонних справ та з питань діаспори.

Коментуючи під час проповіді євангельську розповідь про те, як Ісус на восьмий день після воскресіння утвердив у вірі апостола Тому, дозволивши йому вкласти палець у Свої рани, Святіший Отець зауважив, що сьогодні Христос запрошує всіх нас вчинити так само, щоби зцілити наше невірство. Адже в цих ранах «можемо побачити повноту таїнства Христа і Бога: Його страсті, Його земне життя, сповнене співчуття до найменших та хворих, Його втілення у лоні Марії».

«Перед обличчям трагічних подій людської історії, – зауважив Папа, – ми, іноді, почуваємося подавленими, запитуючи: чому? Людська злоба може відкрити у світі, немов провалля, великі порожнечі: порожнечі любові, порожнечі добра, порожнечі життя. Отож, запитуємо себе: Як можемо заповнити ці провалля? Для нас це неможливо, лише Бог може заповнити ці порожнечі, яке зло відкриває у наших серцях та в нашій історії. Це Ісус, Бог, Який став людиною і помер на хресті, заповнює безодню гріха безоднею Свого милосердя».

Святіший Отець пригадав, що святі навчали нас, що світ змінюється «починаючи від навернення свого серця, а це відбувається завдяки Божому милосердю», а тому споглядаючи на рани Воскреслого Ісуса, можемо співати разом з Церквою, що «Його милосердя є вічним».

Після Євхаристійного богослуження Папа вручив католикосам Карекіну ІІ та Араму І, патріархові Нерсесу Бедросу ХІХ та Президентові Сарґсяну власноручно підписане Послання до вірменського народу.








All the contents on this site are copyrighted ©.