2015-04-06 12:27:00

Папа: Ми покликані стати свідками великодньої радості


Істину про Христове воскресіння звіщає той, хто вміє сміятися з тими, хто радіє та плакати з тими, хто плаче. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до паломників, які у понеділок, 6 квітня 2015 р., опівдні, зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб проказати разом з Главою Католицької Церкви молитву «Царице Неба», яка у великодньому періоді замінює молитву «Ангел Господній».

Понеділок після Пасхи у Церкві латинського обряду ще має назву «Понеділок Ангела», адже цього дня читається уривок з Євангелії про те, як Ісусові учениці прийшли до Його гробу та знайшли його порожнім, а на камені побачили ангела, який звістив їм про Христове воскресіння. А коли вони поверталися, щоби поділитися цією новиною з апостолами, Ісус явився їм і сказав: «Ідіть і сповістіть моїх братів, щоб ішли назад у Галилею: там мене побачать». Як зауважив Наступник святого Петра, «Галилея є тією “периферією”, де Ісус розпочав своє проповідування; і саме звідти вирушить Євангеліє про Воскресіння, аби бути звіщеним усім, щоб кожен міг зустрітися з Ним, з Воскреслим, Який присутній і діє в історії».

Вістка про Христове воскресіння є, за словами Святішого Отця, «тією доброю новиною, яку ми, натхнені Святим Духом, покликані нести іншим у кожному середовищі». Адже «віра у воскресіння» та «надія, принесена Ісусом», є найкращим даром, який «християнин може і повинен принести ближнім». Отож, слід невтомно звіщати, що Христос воскрес, і чинити це не лише словами, але «насамперед, свідченням свого життя», тобто, «добра новина про воскресіння повинна проглядатися у нашому обличчі, в наших почуттях і поведінці, в тому, як ми ставимося до інших».

«Ми звіщаємо Христове воскресіння, – зауважив Папа, – коли Його світло просвічує темні хвилини нашого життя і ми можемо ділитися ним з іншими, коли вміємо сміятися з тими, хто сміється, і плакати з тими, хто плаче, коли перебуваємо поруч з тим, хто сумує і перебуває під загрозою втратити надію, коли ділимося своїм досвідом віри з тими, хто перебуває у пошуках сенсу та щастя».

Святіший Отець наголосив на тому, що Пасха – це подія, яка принесла радикальну новизну в життя кожної людини, в історію та світ. Вона є «тріумфом життя над смертю, святом пробудження та відродження». «Дозвольмо на те, щоб Воскресіння опанувало та перемінило наше життя», – закликав Папа, запросивши молільників просити у Пресвятої Діви Марії, «мовчазного свідка смерті і воскресіння Її Сина», запалити в кожному з нас пасхальну радість. «У дійсності, – додав він, – наша радість є відблиском радості  Марії, тому що це Вона зберігала та з вірою зберігає у серці події, пов’язані з Ісусом».








All the contents on this site are copyrighted ©.