2015-01-17 13:08:00

Ми не самі, ми маємо Маму і старшого Брата – Ісуса. Папа до жертв тайфуну


«Я сьогодні тут для того, щоб сказати вам, що Ісус є Господом, Який не розчаровує», – сказав Папа у проповіді, яку від виголосив під час Святої Меси в Таклобані, на яку зібралися люди, які рік тому пережили жахливе стихійне лихо. Відклавши наперед написаний текст, Святіший Отець віддав перевагу тому, щоби безпосередньо звернутися до слухачів, промовляючи по-іспанськи, а його слова перекладав один із співслужителів.

«У першому читанні, – сказав на початку проповіді Наступник святого Петра, – ми чули про те, що маємо первосвященика, здатного брати участь в наших слабостях, тому що був випробуваний в усьому, крім гріха. Ісус є таким, як ми. Ісус жив, подібно до нас. Він в усьому однаковий з нами, крім гріха». А щоби дійсно якнайбільше до нас уподібнитися, «Він взяв на Себе наші гріхи», а також завжди «йде попереду, коли проходимо через якісь хрести».

«Якщо сьогодні ми зібралися тут, 14 місяців після того, як тут пронісся тайфун Йоланда, то це тому, що ми впевнені у тому, що ніколи не розчаруємося у вірі, тому що Ісус вже це пережив. У Своїх страстях Він взяв на Себе наші страждання», – вів далі Папа, розповівши про те, що коли, перебуваючи у Ватикані, він побачив наслідки стихійного лиха, то почувся зобов’язаним прибути туди. «Саме в ці дні я вирішив здійснити подорож сюди, щоб бути разом з вами. Скажете, що трохи запізно. Це правда, але я приїхав», – додав він.

Святіший Отець підкреслив, що прибув для того, щоб наголосити, що «Ісус є Господом, Який не розчаровує». Але ж хтось може заперечити, мовляв: «Мене Він підвів, адже я втратив домівку, втратив усе, що мав, я тепер хворий...». Такому Папа, вказуючи на розп’яття, відповідає: «Те, що мені розповідаєш, це правда, і я шаную твої почуття. Але ось там бачу Його прибитого цвяхами, і з цього місця Він нас не розчаровує. Він був проголошений Господом на цьому троні, там Він перейшов через всі нещастя, які ми маємо».

Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що Ісус є «Господом Хреста», і саме тому, що «на ньому Він воцарився», Він також здатний зрозуміти нас, бо став у всьому до нас подібним. «Ось чому ми маємо Господа, – додав він, – Який здатний плакати разом з нами, супроводжувати нас у найважчих хвилинах життя».

«Багато з вас втратили усе. Я не знаю, що вам сказати, але Він знає! Багато з вас втратили частину сім’ї... У мене немає слів, співчуваю вам від щирого серця у мовчанці... – вів далі Папа. – Багато з вас запитували себе, споглядаючи на Христа: “Чому, о Господи?”. І Господь із Свого серця відповідає серцю кожної людини. Я ж не маю інших слів, щоб вам сказати. Споглядаймо на Христа: Він – Господь, Він розуміє нас, тому що перейшов через усі випробування, які нас заторкнули».

Проповідник звернув увагу на те, що разом з Ісусом під хрестом стояла Його Мати. Ми схожі до дітей, яким в хвилинах болю, небезпеки, коли не розуміємо нічого, в хвилинах, коли прагнемо вилити душу, не залишається нічого іншого, «як простягнути руку, вхопитися за її шати і взивати: Мамо!» Адже це є «чи не єдиним словом, яким можна висловити все те, що відчуваємо в хвилини темряви».

Святіший Отець заохотив слухачів на хвилину зосередитися в тиші, вдивляючись на Господа та на Його Матір, та у своєму серці проказати молитву, потребу в якій найбільше відчуває. «Ми не самі, – підсумував він, – ми маємо Матір, маємо старшого брата Ісуса. Але маємо також багато братів і сестер, які в хвилинах катастрофи поспішили нам з допомогою».

 

 








All the contents on this site are copyrighted ©.