2015-01-12 10:30:00

Папа: кожен з нас має можливість зустріти Божого Сина – у Святих Тайнах та у ближніх


Старозавітній пророк Ісая взивав до Бога: «Коли б ти був прорвав небо і зійшов». За словами Папи, ці слова здійснилися в події Хрищення Ісуса в Йордані, роздумам про яку у світлі євангельської розповіді святого Марка він присвятив своє повчання, виголошене перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 11 січня 2015 року.

Як зазначив Святіший Отець, коли Ісус вийшов з води, тo побачив розкрите небо, що означає «кінець періоду “зачиненого неба”, який вказував на відокремлення між Богом та людиною внаслідок гріха». «Гріх віддаляє нас від Бога та розриває зв’язок між землею та небом, обумовлюючи, таким чином, нашу нужду і занепад нашого життя, – пояснив він. – А відкриті небеса вказують на те, що Бог дарував нам Свою благодать, щоб земля приносила свої плоди».

«Таким чином, – вів далі Наступник святого Петра, – земля стала помешканням Бога між людьми, а кожен з нас має можливість зустріти Божого Сина, зазнаючи в цій зустрічі повноту любові та безмежне милосердя. Ми можемо зустріти Його дійсно присутнього у Святих Тайнах, особливо – у Пресвятій Євхаристії. Ми можемо розпізнати Його в обличчях наших ближніх, особливо – бідних, хворих, ув’язнених, біженцях: всі вони є живою плоттю страждаючого Христа та видимим образом невидимого Бога».

В події на Йордані не лише розкрилося небо, але Бог знову промовив до людей, проголошуючи таїнство, яке «приховане в охрищеному Предтечею» Богочоловікові, та відбулося зшестя Святого Духа під видом голуба, чим було дано початок місії Христа, Господнього Помазаника, «якою є наше спасіння». У цьому контексті Папа знову пригадав про необхідність молитися до Святого Духа, про Якого часто забувається у молитвах, в той час, як «ми дуже потребуємо Його допомоги, Його кріпості, його натхнення». Адже той Самий Святий Дух, Який надихав життя і служіння Ісуса, сьогодні є провідником для християнського життя.

«Піддати дії Святого Духа наше християнське життя та місію, яку всі ми отримали силою Хрищення, означає віднайти апостольську сміливість, необхідну для того, щоб подолати зручні світські пристосування. Натомість, християнин чи спільнота, глухі на голос Святого Духа, Який спонукає нести Євангеліє до країв землі та суспільств, стають німими християнином чи спільнотою, які не говорять і не євангелізують», – підсумував Папа, ще раз наголосивши на важливості молитви до Святого Духа, та скерував думку до Пречистої Діви Марії, «Божої Матері і Матері Церкви», прохаючи, щоб Вона допомагала охрищеним зростати у любові до Бога та радісно служити Євангелію.

Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець попросив вірних супроводжувати молитвами його чергову Апостольську подорож, під час якої він відвідає Шрі-Ланку та Філіппіни.








All the contents on this site are copyrighted ©.