2015-01-01 10:00:00

Папа: не біймося свободи, просімо благодаті бути вільними


«Дорогі брати й сестри, закінчувати рік означає знову підтверджувати існування “останньої години” та існування “повноти часу”. Завершуючи цей рік, дякуючи і просячи прощення, корисним буде простити благодаті могти прямувати вперед у свободі, щоб, таким чином, змогти виправити численну заподіяну шкоду і захиститися від ностальгії за рабством», – це слова Папи Франциска, сказані наприкінці проповіді, яку він виголосив під час вечірні в базиліці Святого Петра у Ватикані в останній день 2014 року.

Святіший Отець зауважив, що завершення року є нагодою скласти подяку за отримані благодаті, але також – спонукою зробити іспит сумління, переглянути особисте життя та життя спільноти, запитуючи себе, чи живемо подібно до рабів, чи як особи, охрищені в Христі, помазані Святим Духом і відкуплені. «На нашій життєвій дорозі завжди існує спокуса чинити опір визволенню; ми боїмося свободи, і, як не парадоксально, віддаємо у більшій чи меншій мірі перевагу рабству, – підкреслив Папа. – Свобода лякає нас, – пояснив він, – тому що ставить нас перед обличчям часу і перед обличчям відповідальності за те, щоб добре його прожити. Рабство, натомість, зводить час до “миті”, й ми тоді почуваємося безпечнішими, тобто, воно дає нам змогу жити теперішньою миттю, без зв’язку з минулим і майбутнім».

За словами Святішого Отця, рабство стоїть на заваді тому, щоб «повністю та дійсно жити теперішнім», тому що позбавляє його минулого і закриває його перед майбутнім, перед вічністю. А це тому, що воно спонукає вірити у те, «що ми не можемо мріяти, здійматися у вись, надіятися». Як зауважив Наступник святого Петра, «Господеві легше було вирвати ізраїльтян з Єгипту, ніж вирвати Єгипет із сердець ізраїльтян». Адже коли Господь Бог вивів їх з Єгипту, то «матеріально» звільнив їх з рабства, але подорожуючи через пустелю, зазнаючи різноманітних труднощів, вони почали «відчувати ностальгію за Єгиптом», згадуючи про те, що саме вони там їли, але забуваючи про те, що споживали цю поживу за столом поневолення.

«У нашому серці, – додав Папа, – загніздилася ностальгія за рабством, тому що воно, на перший погляд, виглядає безпечнішим від свободи, яка є набагато ризикованішою. Як же ж нам подобається перебувати в полоні численних феєрверків, нібито гарних, але які в дійсності тривають лише якусь мить!».

«Нехай же Пречиста Діва, Найсвятіша Богоматір, що перебуває у центрі Божого храму, коли Слово, що було на початку, стало одним із нас у часі, та, що дала світові Спасителя, допоможе нам прийняти Його з відкритим серцем, щоб насправді бути вільними, жити, як вільні, як Божі діти», – побажав Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.