2014-12-26 12:15:00

Папа: Бути послідовними у вірі за прикладом святого Стефана


Якщо не всі християни покликані проливати за віру свою кров, то, однак, від кожного християнина вимагається бути в кожній ситуації послідовним. На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у п’ятницю, 26 грудня 2014 р., коли Церква латинського обряду вшановувала пам’ять святого Стефана, що став першим мучеником Церкви. «Своєю мученицькою смертю святий Стефан вшанував прихід у світ Царя над царями, приносячи Йому в дар своє життя. Таким чином, – зауважив Святіший Отець, – він показує нам, яким чином переживати у повноті таїнство Різдва».

В Євангелії від Матея записані такі Христові слова: «Вас ненавидітимуть усі за моє ім'я, але хто витриває до кінця, той спасеться». Наступник святого Петра пояснив, що вони зовсім не суперечать різдвяним святкуванням, а, навпаки, «позбавляють їх фальшивого солодкавого забарвлення»: «Вони допомагають нам зрозуміти, що у випробуваннях задля віри насильство перемагається любов’ю, смерть – життям».

«Дорогою для того, щоб по-справжньому прийняти Ісуса у своє життя та вчинити тривалою радість святої ночі, – вів далі Папа, – є власне та, на яку вказує цей євангельський уривок, тобто, у смиренні, в тихому служінні свідчити Ісуса, не боячись іти проти течії і бути готовим за це поплатитись. Я якщо не всі покликані, як святий Стефан, пролити свою кров, від кожного християнина, однак, вимагається бути за будь-яких обставин послідовним із вірою, яку він визнає».

Як пригадав Святіший Отець, жити згідно з Євангелієм – це вимогливий шлях, але прекрасний, і ті, які вірно ним пройдуть, отримають дар, який Господь обіцяв людям доброї волі словами ангелів: «На землі мир людям Божого уподобанння». «Цей дарований Богом мир здатний заспокоїти сумління тих, які вміють через життєві випробування приймати Боже слово й стараються витривало його дотримуватися аж до кінця», – зазначив Єпископ Риму, закликавши вірних в особливий спосіб згадати в молитвах тих, які зазнають дискримінації з огляду на віру в Христа. «Кожному з них, – додав Папа, – хочу сказати: якщо ви з любов’ю несете цей хрест, то ви увійшли у різдвяне таїнство й перебуваєте у Христовому серці та у серці Церкви».

Святіший Отець також закликав молитися за те, щоб жертва сучасних мучеників скріпила у кожній частині світу боротьбу за визнання та забезпечення релігійної свободи, «яка є невід’ємним правом кожної людської особи».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа розповів, що протягом останніх тижнів отримав багато привітань, на які неможливо відповісти особисто, а тому склав прилюдну подяку кожному, особливо дякуючи за молитву. Окреме привітання з нагоди імен він склав всім, хто носить ім’я Стефан і Стефанія.








All the contents on this site are copyrighted ©.