2014-12-11 13:59:00

Папа: Господь Бог є немов матір, Він любить нас безкорисливою любов'ю


Господь Бог є немов матір, Він любить нас безкорисливо, однак, ми часто бажаємо контролювати цю Божу благодать. Про це говорив Папа Франциск у четвер, 11 грудня 2014 року, у проповіді під час Служби Божої, яку він очолив у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти».

Святіший Отець, серед іншого, також наголосив, що Господь не спасає Свій народ на відстані, але стаючи близьким; і робить це з ніжністю. Творець є немов матір, яка розмовляє із своєю дитиною, яка співає колискову, яка у розмові з дитиною часто вживає дитячий голос, сама стає дитиною, щоб потішити малятко. «Не бійся, Якове, мій черв’ячку», – чуємо слова із книги пророка Ісаї, але скільки ж разів мама з ніжністю говорить подібні слова своїй дитині, пестячи її?! У цей самий спосіб поводиться Господь Бог із Своїми дітьми, тобто, із нами. Він є близько до нас і виявляє нам Свою сутність у ніжності, немов матір. 

Творець любить нас безкорисливою любов’ю. Дитина дозволяє, щоб її любили: це Божа благодать. Проте, як часто, щоб бути впевненими, ми намагаємося контролювати цю благодать, промовляючи у своїй душі: «Але ж я маю багато благодаті, моя душа чиста, тому, чинитиму в той чи інший спосіб». Егоїстична поведінка людини, яка намагається піддати перевірці Божу благодать, дуже часто зраджувала цю Господню близькість до Свого народу. Це добре видно на прикладі фарисеїв, які у часи Ісуса Христа, бажали вчинити благодать підвладною, накидаючи на плечі людям багато правил та заповідей. Подібною поведінкою відзначались також і садукеї, які йшли на різні політичні компроміси, та єссени, які, сковані страхом, замикалися у своїх монастирях, та зелоти, які вважали благодаттю визвольну війну. Це були різні способи контролювати Божу благодать.

Глава Католицької Церкви наголосив, що ми повинні усвідомити, що Божа благодать – це близькість, це ніжність. «Якщо у твоїх стосунках з Господом, ти не відчуваєш, що Він тебе ніжно любить, то тобі ще чогось бракує, ти ще не зрозумів, чим є благодать, ти ще не отримав тієї ласки, якою є близькість», – мовив Святіший Отець, наголошуючи, що апостол Павло сильно реагував проти такої духовності закону, тобто, коли людина намагається виправдатись своїми вчинками. «Я праведний, якщо роблю це і це. А коли цього не роблю, то я є грішником». Папа наголосив, що людина є праведною з причини, що Бог до неї наблизився та виявляє їй свою ніжність! «Скільки  ж духовної свободи будемо мати, коли матимемо сміливість відкрити наше серце на цю Божу ніжність», – підкреслив Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.