2014-11-13 15:02:47

Папа Франциск: шлях служіння – це дорога віри, яка творить чудеса


У вівторок, 11 листопада 2014 року, Вселенський Архиєрей очолив ранкову Службу Божу в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані, де він проживає. У проповідь він, зокрема, наголосив на необхідності завжди боротися проти спокус, які віддаляють нас від служіння іншим, та, що не можна служити двом панам: або Бог, або багатство. За прикладом Ісуса Христа, ми повинні служити ближнім і нічого взамін не вимагати, а також не можемо привласнювати собі того служіння, вчиняючи із нього «структуру влади».

Ґрунтуючи свою проповідь на євангельському читанні про «непотрібного слугу», Папа зупинився на значенні служіння, а саме на тому, що для християнина означає служити ближньому. Спаситель заохочує Своїх учнів до всеохоплюючого служіння. Він дав нам у цьому приклад, ставши слугою для усіх i не бажаючи, щоб Йому служили, а сам служив. Він бажає, щоб ми Його у цьому наслідували. Шлях служіння – це дорога віри, яка творить чудеса. Християнин, який отримує дар віри під час Святого Таїнства Хрищення, але не несе його дорогою служіння, стає безсилим та безплідним християнином, християнином для себе самого. Життя такої людини стає сумним. Іноді через лінивство люди віддаляються від поведінки служіння, шукаючи лише особистої вигоди, та це робить їх егоїстами. Є християни, які ходять на Службу Божу, намагаються бути добрими, але коли мова йде про служіння, то це не для них. І тут мова йде про служіння у ширшому значенні того слова: служіння Богові у молитві, адорації, та служіння ближнім.

Вселенський Архиєрей також вказав на те, що, іноді, люди віддаляються від служіння через те, що прагнуть «опанувати ситуацію». Частково таку поведінку можемо спостерегти в деяких моментах у житті апостолів, які часом не дозволяли, щоб люди турбували Ісуса. Однак, вони це робили не лише з огляду на Спасителя, бажаючи забезпечити Йому відпочинок, але й заради особистого спокою. Учні хотіли оволодіти часом Ісуса, Його владою, бажаючи зорганізувати замкнену групку. Про це можемо переконатись з їхньої дискусії про те, хто з них є найбільшим. Щось подібне стається і сьогодні, коли християни намагаються стати власниками віри, власниками Божого Царства, власниками спасіння. Святіший Отець наголосив, що спокусою всіх християн є перетворитись із слуги на пана, власника, що призводить до гордості, поганого ставлення до інших, до зарозумілості. А Христос нам знову говорить про служіння, служіння у покорі та надії, та вказує, щоб ми не забували, що ми є слуги непотрібні.







All the contents on this site are copyrighted ©.