2014-10-13 11:30:26

Папа Франциск: Боже царство ширше від нашої церковці


«Божа доброта не має меж і нікого не дискримінує», – наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 12 жовтня 2014 р., Христову притчу про царя, який приготував весільний бенкет для свого сина, зазначивши, що вона розповідає нам про відповідь людини на Божий поклик.

Як зауважив Святіший Отець, запрошених було багато, але раптом сталося щось нечуваного – вони почали відмовлятися. Виявилося, що вони були байдужими до запрошення, або що воно заважало їм займатися своїми справами. «Господь, – сказав Наступник святого Петра, – є добрим до нас, безкорисливо пропонує нам Свою дружбу, радість, спасіння, але ми дуже часто не приймаємо Його дарів, ставлячи на перше місце власні матеріальні турботи».

Але відмова перших запрошених не може скасувати Божого задуму, Він поширює це запрошення на інших, виходячи за будь-які уявні раціональні рамки. Як розповідається у притчі, бенкетна зала наповнилася відкиненими людьми. «Євангеліє, відкинене деякими, знаходить неочікуване прийняття з боку багатьох інших сердець», – підкреслив Папа.

Божа доброта не має меж, кожному дано можливість відповісти на Його запрошення, ніхто не має права «почуватися упривілейованим», «претендувати на ексклюзивність». А це, за словами Святішого Отця, вимагає від нас «подолати звичку зручно вмощуватися посередині», як це робили первосвященики й фарисеї, але «відкритися на околиці, признаючи і тих, які відкинуті за борт суспільства».

«Всі ми, – підсумував Папа, – покликані не применшувати Боже Царство до меж “церковці”, нашого маленького храму. Це нічого не вартує. Потрібно поширювати Церкву до мірки Божого Царства». Існує лише одна передумова, про яку говорить притча: необхідність вдягнути весільний одяг. А це, за словами Святішого Отця, означає «конкретне свідчення любові до Бога і до ближнього».







All the contents on this site are copyrighted ©.