2014-09-26 16:56:54

Папа Франциск: без належного формування нових поколінь є ілюзією мріяти про здійснення серйозних та довготривалих проектів, які б служили новому людству


У п’ятницю, 26 вересня 2014 року, Папа Франциск зустрівся із членами Генеральної Асамблеї Руху Діло Пречистої Діви Марії. На початку своєї промови Папа привітав усіх членів Асамблеї, а в особливий спосіб пані Марію Воче, яку ще раз потверджено як Президента Руху на наступне шестиліття.

Вселенський Архиєрей зазначив, що 50 років після ІІ Ватиканського Собору, Церква покликана розпочати новий шлях євангелізації, даючи свідчення Божої любові до кожної людини, і спричинитись до зростання через надію, братерство та радість шляху людства до єдності.

Святіший Отець пригадав, що Рух Діло Пречистої Діви Марії, відоме як Рух Фоколарів, народилось в лоні Католицької Церкви з малого зернятка, але продовж років зросло і стало великим деревом, вітки якого поширені в християнських родинах та членах інших релігій. Члени руху, дбаючи та поширюючи справедливість та солідарність, разом крокують у пошуках правди. За словами Папи, харизмою цього Руху є єдність, яку Небесний Отець бажає подарувати Церкві та усьому світові.

«Наша думка, з великою любов’ю та признанням, лине до Кіари Любіх, надзвичайного свідка цього дару, яка продовж свого плідного життя принесла приємний аромат Ісуса до багатьох людських реальностей та багатьох частин світу», – наголосив Папа Франциск, додавши, що вона була вірною харизмі Руху Фоколярів, завданням якого є відповідально та креативно зробити свій багатий влад під час цієї нової пори євангелізації. Без креативності не можливо поступати вперед, наголосив Єпископ Риму.

А далі він запропонував зібраним роздумати над трьома важливими словами: контемплювати, виходити та навчати. «Сьогодні, як ніколи, маємо необхідність у тому, щоб контемплювати Бога і чудеса Його любові, перебувати у Ньому, Який в Ісусі Христі прийшов, щоб розбити Свій намет серед нас (пор. Ів. 1, 14). Контемплювати означає теж жити в товаристві братів та сестер, ламати разом з ними Хліб сопричастя та братерства, переходити разом через двері, що ведуть на лоно Отця», – мовив Єпископ Риму, вказуючи, що контемпляція не залишає ближніх у стороні, це нарцизизм, а не контемпляція. Він закликах членів Руху бути вірними ідеалам контемпляції, які передала їм у своїх творах засновниця Руху Кіяра Любіх, продовжуючи пошук єдності з Богом та перебування у взаємній любові з братами та сестрами, користаючи при цьому із Божого Слова та Традиції Церкви.

Друге слово, над яким запросив зупинитись у роздумах Папа Франциск, – це «виходити». Прикладом такого виходу є Ісус, Який вийшов із лона Небесного Отця, щоб звіщати слово любові до усіх, аж до того, що віддав Себе Самого на хресті як дар. Ми повинні навчитись від Нього тієї динаміки виходу та дару; щоб виходити із себе самих та завжди безкорисливо сіяти Божу любов серед ближніх. Даром ми прийняли Божі дарунки, тому й безкорисливо повинні ділитися ними з іншими. Щоб навчитися цього, слід стати експертами мистецтва діалогу, діалогу в різних непростих обставинах життя.

Пропонуючи роздумати над словом «вчити», Святіший Отець процитував Святого Івана Павла ІІ, який у своєму апостольському листі Novo millennio ineunte запросив усю Церкву стати «домом і школою сопричастя (єдності)» (пор. п.43). Вселенський Архиєрей з приємністю зазначив, що Рух Фоколярів глибоко перейнявся цим закликом святого Папи. Необхідна школа людяності за мірою людяності Ісуса, Який є Новою людиною, на Яку молодь усіх часів може споглядати і брати приклад. Без належного формування нових поколінь є ілюзією мріяти про здійснення серйозних та довготривалих проектів, які б служили новому людству. Папа пригадав, що Кіара Любіх навчала, що сьогодні слід виховувати чоловіків та жінок, які б мали душу, серце і розум Ісуса Христа, бо лише такі люди зможуть відчути потреби, переживання та надії інших.

На закінчення Святіший Отець побажав, щоб праця Генеральної Асамблеї Руху Фоколярів була плідною. Він ще раз подякував присутнім за усі ті старання та працю, яку здійснюють його члени. «Нехай Пречиста Діва Марія, наша Матір, допоможе вам з довір’ям, мужньо, наполегливо, з креативністю, безкорисливо та у єдності з усією Церквою завжди крокувати шляхом світла та життя, накресленим Святим Духом».







All the contents on this site are copyrighted ©.