2014-09-19 10:43:00

Церква народилась католицькою та апостольською. На загальній аудієнції із Папою Франциском 17 вересня 2014 р


У середу, 17 вересня 2014 року, згідно із багаторічною традицією, на площі Святого Петра у Ватикані відбулась загальна аудієнція із Вселенським Архиєреєм. Паломники та побожні туристи з різних куточків світу заповнили ватиканську площу, бажаючи послухати повчання Папи Франциска та отримати його апостольське благословення. Того дня Святіший Отець запропонував зібраним продовжити роздуми про Христову Церкву, які він розпочав кілька тижнів тому, а саме, призадуматись над словами із молитви «Вірую», якою ми визнаємо нашу віру у християнські правди. Він звернув увагу слухачів на значення слів із «Символа віри», якими християни визнають те, що вірять «у соборну (католицьку) та апостольську Церкву».

Папа Франциск зазначив, що слово «католицька» означає «вселенська». Він процитував Святого Отця Кирила Єрусалимського, який подав дуже влучне визначення цього терміну: «Церква, без сумніву, називається католицькою, тобто вселенською, оскільки, вона поширена від одного краю землі до іншого; а також тому, що вона загально і без змін навчає усіх правд, які люди повинні пізнати, як тих, що стосуються речей небесних, так і тих земних». Видимим знаком соборності (католицькості) Церкви є те, що вона говорить усіма мовами світу, що є наслідком П’ятидесятниці (пор. Діяння Апост. 2,1-13). Святий Дух вчинив апостолів та усю Церкву спроможними звіщати Добру Новину про Ісуса Христа та про Божу любов до людини по всьому світі та різними мовами. Єпископ Риму зазначив, що Церква народилась католицькою, тобто «симфонічною», і не може такою не бути. В наш час кожен може читати Євангеліє рідною мовою, що є також виявом католицькості Церкви.

Далі Папа наголосив, що Церква народилась також місійною, тобто, щоб звіщати іншим Ісуса Христа та спасіння, яке Він приніс людству. Якщо б апостоли залишились у Світлиці Тайної Вечері та не вийшли до інших, несучи їм вістку Доброї Новини, то Церква б не поширилась по світі, а була б Церквою лише однієї групи людей, одного народу. Однак, усі вони розійшлись у різні куточки землі, проповідуючи про Спасителя. Від моменту народження Церкви, від Зіслання Святого Духа, Христова Церква є місійною, адже йде до всіх людей, до всіх народів, від одного краю землі до іншого. Апостолом є той, хто несе іншим Добру Новину про Воскресіння Ісуса. Саме тому Церква є апостольською, адже звіщає Євангеліє усім людям на землі. Окреслення «апостольська» пригадує нам про те, що Церква була заснована на основі святих апостолів, які розійшлись по світу та заснували багато нових спільнот, які усі між собою били об’єднані в Ісусі Христі, утворюючи єдину християнську спільноту. Папа наголосив, що Святий Дух, який зійшов на Апостолів, на Церкву, дає сулу протистояти та перемогти спокусу замкнутись у собі та вважати себе єдиними вибраними адресатами Божої благодаті. Саме Святий Дух спонукає нас до зустрічі з нашими братами та сестрами, щоб і вони могли розділити з ними любов, мир та радість, які Воскреслий Господь залишив нам як дар.

На закінчення Вселенський Архиєрей запросив зібраних на площі Святого Петра у Ватикані, а також усіх християн, призадуматись i відповісти на запитання: «Що означає для наших спільнот і для кожного з нас бути частинкою соборної (католицької) та апостольської Церкви?» Насамперед, це означає не бути байдужими до спасіння усіх людей, але бути відкритими та солідарними з усіма. Це означає мати розуміння повноти та гармонії християнського життя, відкидаючи позиції частковості та односторонності, які замикають людину у собі та не дають можливості відкритись на інших. «Належати до апостольської Церкви означає усвідомлювати, що наша віра є вкорінена у звіщенні та свідченні самих апостолів Ісуса», - мовив Папа Франциск, додаючи, що цей зв’язок з апостолами та fсіма їхніми послідовниками повинен теж допомогти нам відчути себе посланцями, які також повинні звіщати Добру Новину іншим і бути при цьому у єдності з наступниками святих апостолів та між собою.







All the contents on this site are copyrighted ©.