2014-09-17 10:44:40

Папа Франциск: марна наша проповідь, якщо ми далеко від людей і не даємо їм надії


Можна виголошувати прекрасні проповіді, але якщо ми не є близько людей, якщо разом з ними не страждаємо і не даємо їм надії, то наші проповіді будуть безплідними. Таку думку розвинув Папа Франциск під час Святої Меси, відправленої у ватиканській резиденції «Дім святої Марти» у вівторок 16 вересня.

Коментуючи уривок із святої Євангелії від Луки, в якому розповідається про воскресіння юнака з Наїну, Святіший Отець зазначив, що Ісус не тільки воскресив юнака, єдиного сина вдови, але й був поруч із нею. Народ, що це бачив, сказав про Ісуса, що «Бог навідався до народу свого». Папа наголосив, що коли Бог навідується до Свого люду, то йдеться про щось велике, щось нове – Господь спроможний зрозуміти серце Свого народу. Близькість притаманна способові дії Бога. За словами Святішого Отця, в описі святого Луки знаходимо слово, яке часто повторюється в Біблії, а саме «зглянувся», змилосердився, виявив велике співчуття. Святий Марко описує, як Ісус, побачивши великий натовп народу, змилосердився над ним, вони були, немов вівці, що не мають пастуха (пор. Мк 6,34). Ісус був глибоко зворушений, коли стояв над гробом Лазаря, що вже чотири дні як помер, так, як був зворушений батько, коли побачив, що його блудний, марнотратний син повертається додому.

«Близькість і співчуття – ось так Бог навідується до свого люду, – мовив Папа Франциск. – Коли хочемо звіщати Євангеліє, ділитись Ісусовим словом, то ми повинні йти саме такою дорогою. Інша дорога – дорога тодішніх проповідників, вчителів Закону, фарисеїв – була віддалена від народу. Вони добре проповідували, добре навчали Закону, але були далекими. Це не були відвідини Бога, а щось зовсім іншого. Народ не відчував цього як благодаті, бо не вистачало близькості, співчуття, співстраждання з народом».

Святіший Отець зазначив, що у згаданому євангельському уривку сказано, що «мертвий підвівся і почав говорити. І він віддав його матері» (Лк 7,15).«Коли Бог навідується до Свого люду, – сказав Папа, – то завжди привертає йому надію. Можна блискуче проповідувати Боже Слово – в історії було багато чудових проповідників. Але якщо вони не змогли посіяти надію, то ця проповідь є марною, вона безплідна».

«Вдивляючись в Ісуса, який віддав матері її живого сина, можемо зрозуміти, що означають Божі відвідини до Свого люду. Просімо ласки, щоб наше християнське свідчення несло відвідини Бога, тобто було близькістю, яка сіє надію», – закінчив Папа Франциск свою проповідь під час ранішньої Святої Меси у вівторок 16 вересня.







All the contents on this site are copyrighted ©.