2014-09-14 12:09:56

Папа Франциск: Любов Ісуса, Який поблагословив та освятив єдність подругів, здатна підтримувати їхню любов і її відновити


На початку проповіді під час Служби Божої у ватиканській базиліці Святого Петра у неділю, 14 вересня 2014 року, Папа Франциск звернувся до першого літургійного читання, призначеного Римо-Католицькою Церквою на це Євхаристійне Богослуження, у якому розповідається про шлях, який пройшов вибраний народ у пустині. Святіший Отець заохотив уявити тих людей, які крокували нелегким шляхом під проводом пророка Мойсея. Це були переважно сім’ї, родини: батьки, матері, діти, дідусі та бабусі; разом долали непростий шлях чоловіки та жінки різного віку, багато дітей разом із похилими віком особами. Ці люди нагадують нам Церкву, яка також крокує пустинею сьогоднішнього світу, яка також, в більшості, складається з сімей, що долають нелегкий життєвий шлях. Папа вказав на велику силу, що є закладена у сім’ї: взаємодопомога одні одним, виховничий супровід, міжлюдські стосунки, що зростають разом з особою, поділ радостями та труднощами та інше. «Сім’я – це перше місце, де ми формуємося як особи і, одночасно, це «цеглинки», з яких складається суспільство», – наголосив Вселенський Архиєрей.

Далі він знову звернув увагу слухачів на прочитаний біблійний епізод: в певний час вибраний народ вже був дуже виснажений подорожжю, не вистачало їжі та води, люди живилися подарованою Богом «манною», якої теж не було дуже багато. Ця непроста ситуація спонукала тогочасний вибраний народ нарікати на Господа Бога, Який, через Мойсея, вивів їх у пустинне місце. Прийшла спокуса залишити Мойсея і повернутись до Єгипту, перервати розпочатий шлях до обіцяної землі. За словами Єпископа Риму, ця розповідь надихає нас призадуматись над життям тих подружніх пар, які не можуть далі спільно продовжувати розпочату подорож сімейного життя. Труднощі щоденного життя втомили їх духовно, вони втратили смак подружнього життя, вони вже більше не черпають живої води з джерела Святого Таїнства Подружжя, яке отримали, їхнє життя стало важким.

У Біблії розповідається, що саме у той момент появляються отруйні змії, які кусають людей і ті помирають. Це схиляє багатьох до покаяння і вони просять Мойсея, щоб той молився і випросив для них прощення за їхнє нарікання та щоб віддалив смертоносних зміїв. Пророк відгукнувся на благання свого народу, у молитві випросив у Господа для нього порятунку. Всевишній наказав зробити мідяного змія та повісити його на стовпі. І всі, хто дивитиметься на нього, видужає від зміїної отрути, яка не матиме смертельного наслідку для них. Святіший Отець наголосив, що цей факт показує нам, що Бог не знищив отруйних змій, але дав людям «антидот» на їхню отруту. «Бог подає Свою силу одужання, якою є Його милосердя, що значно сильніше від отрути спокусника».

Ісус Христос ідентифікується із тим символом. І справді, Бог-Отець, з любові до людей дав Свого єдинородного Сина, щоб вони мали життя. Ця безмежна Божа любов спонукає Спасителя стати людиною, стати слугою та померти на хресті задля нас. «Хто ввіряється розп’ятому Ісусові, отримує Боже милосердя, яке оздоровляє від смертельної отрути гріха. Лік, який Бог пропонує народові, в особливий спосіб, є важливим для подругів, які «не витримують більше подорожі» і стають жертвами укусів спокус зневіри, невірності, регресії, покинення… Також і їм Бог-Отець дарує Свого Сина Ісуса, не щоб засудити їх, але, – щоб спасти: якщо вони ввіряться Йому, Він їх оздоровить милосердною любов’ю, яке випливає з Його хреста, силою благодаті, яка оновляє і повертає на шлях подружньої і сімейної подорожі», – мовив Вселенський Архиєрей, додаючи, що любов Ісуса, Який поблагословив та освятив єдність подругів, здатна підтримувати їхню любов і відновити її, коли вона, по-людськи роздумуючи, загубилась чи вичерпалась.

На переконання Папи Франциска, любов Ісуса може наново дати подругам радість спільного подружнього шляху. Проповідник теж зазначив, що у тому подружньому спільному крокуванні життям чоловік має завдання допомогти жінці зрости в її ідентичності жінки, а жінка має таке ж завдання щодо свого чоловіка. Подружжя – це не простий шлях, не без конфліктів та труднощів, бо інакше він би не був людським шляхом. Це подорож, що вимагає докласти чималих зусиль. Однак, подружжя – це символ життя, реального, а не фантастичного життя.







All the contents on this site are copyrighted ©.