2014-09-10 12:13:32

Папа Франциск: Три моменти з життя Ісуса – молитва, вибір апостолів та перебування серед людей


Ісус не вдає з Себе професора, який викладає з висоти кафедри, але Він перебуває серед народу і дозволяє, щоб до Нього доторкались задля зцілення від хвороб. Про це говорив Папа Франциск, коментуючи євангельське читання під час Святої Меси, відслуженої вранці 9 вересня в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані. Святіший Отець звернув увагу на три моменти з життя Ісуса.

Першим з них є молитва: Ісус цілу ніч перебував на молитві до Бога. «Це могло б здаватись трохи дивним, що Той, хто прийшов з великою силою, щоб дарувати нам спасіння, – зазначив Папа, – часто молиться Отцеві». Ісус – «великий посередник». «Це повинно додавати нам відваги, – підкреслив Святіший Отець, – щоб у важкі хвилини труднощів чи потреб, або з безлічі приводів, ми думали: Адже ж Ти молишся за мене. Молись за мене! Ісус молиться Отцеві за мене! Також і сьогодні Він перебуває молиться за нас, за Свою Церкви. Ми часто забуваємо, що Ісус молиться за нас. Саме в цьому полягає наша сила».

Після молитви Ісус покликав дванадцять апостолів. Господь говорив дуже ясно: «Не ви мене вибрали, але Я вас обрав». «Це другий момент, – підкреслив Святіший Отець, – який сповнює нас відвагою: Я - вибраний, мене обрав Господь! Він вибрав мене в день мого Хрищення». Святий апостол Павло, роздумуючи над цим, казав: «Бог вибрав мене від утроби матері моєї». Отже, ми, християни, є вибрані.

Все це стосується любові. Любов не дивиться, чи людина має некрасиве чи гарне обличчя: вона любить! Те ж саме робить Ісус: Він любить і вибирає з любов'ю. Він закликає всіх! У Його списку немає жодної «важливої» особи, за критеріями цього світу: це найзвичайніші люди. Але у них є щось спільного, що слід підкреслити: всі вони є грішниками. Ісус вибрав і вибирає грішників. Саме в цьому Його звинувачували вчителі закону, книжники: Ця людина сідає за стіл з грішниками, розмовляє з блудницями ... Ісус кличе всіх! Варто згадати притчу про шлюбний бенкет: коли запрошені не прийшли, то що робить батько нареченого? Він посилає своїх слуг: Підіть і приведіть усіх – і добрих, і злих, – говориться в Євангелії. Ісус вибрав усіх».Господь, зауважив Папа Франциск, вибрав також Юду Іскаріота, «який став зрадником і найбільшим із грішників. Але й він був вибраний Ісусом ».

І ось у цьому полягає третій момент:«Ісус поруч із людьми». Багато людей приходили, щоб послухати Його і зцілитися від своїх хвороб. «Весь народ намагався принаймні доторкнутись до Нього, бо від Нього виходила сила і зцілювала всіх». Ісус перебуває серед Свого народу:
«Він не професор, не викладач, не містик, який віддаляється від людей і проповідує з кафедри. Ні! Він серед людей, Він вислуховує їхні прохання і дозволяє їм доторкатися до Себе. Таким є Ісус – Він близький до людей, і ця близькість не є для Нього новою. Він підкреслює її Своєю поведінкою, але це випливає з першого вибору Богом Свого народу. Господь говорить Своєму людові: 'Подумайте, чи є якийсь народ, який мав би Бога так близько як ви? Близькість Бога до свого люду – це близькість Ісуса до людей».

«Таким є наш Учитель, таким є наш Господь, – сказав на завершення проповіді Папа Франциск. – Він молиться, Він вибирає Свій народ і не соромиться бути поруч з людьми. Це обдаровує нас впевненістю в Ньому. Ми покладаємося на Нього, бо Він молиться, бо Він нас вибрав і Він поруч із нами».








All the contents on this site are copyrighted ©.