2014-09-05 13:19:37

Папа Франциск: християнин не повинен бути невільником численних приписів, але повинен відкрити своє серце на новий закон любові


У проповіді під час Святої Меси у п’ятницю, 5 вересня 2014 року, у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» Святіший Отець прокоментував євангельський уривок, що був призначений на той день Римо-Католицькою Церквою. У ньому святий євангелист Лука розповідає про те, як до Спасителя приступили фарисеї та книжники із запитанням про те, чому Його учні не постять, адже учні інших пророків, а також і їхні – дотримуються посту. Вселенськи Архиєрей зазначив, що цим запитанням про піст вони намагались поставити Ісуса у складну ситуацію, очікуючи від Нього якогось помилкового ходу. Проте, Спаситель не потрапляє у їхню пастку. Ісус говорить про радість і новизну, яку Він приніс на землю усім людям. Христос повчав своїх співрозмовників про те, що не слід вливати молоде вино у старі бурдюки, бо і вино, і бурдюки змарнуються: молоде вино вливають до нових бурдюків.

Папа Франциск наголосив, що цей біблійний уривок вказує на новизну Євангелія, яку приніс на землю Ісус Христос. Відповідаючи на запитання: «Що нам принесло Євангеліє?» – проповідник вказав на радість і новизну. Книжники і законовчителі були замкнені у їхніх приписах. Як навчає святий Павло, перше, ніж прийшла віра, тобто Ісус Христос, люди були невільниками закону. Закон сам у собі не був поганим, але вчиняв людей невільними, особами під законом, які очікували визволення у вірі. Тогочасні люди дотримувалися закону, переданого їм пророком Мойсеєм, на основі якого з часом народилось чимало інших зобов’язуючих приписів. Ті люди перебували в очікувані визволення від того закону, повної свободи, яку дав би їм Господь Бог у Своєму Сині. Новиною Євангелія Ісуса є саме це визволення від закону. Однак, дехто міг би запитати: «Та хіба ж християни не мають закону?» Папа пригадав, що сам Ісус сказав: «Я не прийшов скасувати закон, але його доповнити». Тим доповненням закону, тією повнотою закону є блаженства, є закон всеохоплюючої любові. Спаситель дав нам приклад цієї любові.

Новиною Євангелія є радість, свято і свобода. На думку Папи, словами про вино і бурдюки Ісус бажав повчити нас не боятися змін, не боятися новизни, не боятися змінювати речі, пристосовуючи їх до закону любові. Святий апостол Павло відрізняв синів закону від синів віри. Сини віри – це люди, які не бояться наважитись на зміни з огляду на свою віру, на закон любові. «Євангеліє – це новина, це свято! І лише у радісному та відновленому серці можна повністю жити Євангелієм». Святіший Отець підкреслив, що «християнин не повинен бути невільником численних малих приписів», але повинен відкрити своє серце на новий закон любові.








All the contents on this site are copyrighted ©.