2014-08-18 14:29:57

Божий дар примирення, єдності і миру невіддільно пов’язаний із наверненням. Проповідь Папи Франциска під час Святої Меси в наміренні миру (Сеул, 18 серпня 2014)


Заключним богослуженням третьої Апостольської подорожі Папи Франциска стала Свята Меса в наміренні миру, яку він очолив 18 серпня 2014 р. вранці в катедральному соборі Сеулу, і під час якої він також попрощався з Кореєю, адже церемонія прощання в аеропорту не передбачала промов.

«Дорогі брати й сестри, – розпочав проповідь Святіший Отець, – моє перебування у Кореї добігає до завершення і я не може не подякувати Богові за численні благословення, які Він уділив цьому благословенному краю, а особливо – Церкві в Кореї. Серед цих благословень особливим чином зберігаю у серці досвід, спільно пережитий протягом цих останніх днів в присутності багатьох юних паломників, що прибули з різних частин Азії. Їхня любов до Ісуса та їхній ентузіазм в поширенні Його царства усім додали натхнення».

Далі Глава Католицької Церкви відзначив той факт, що його візит завершується усильним благанням про мир та примирення, молитвою, яка «має особливий резонанс на Корейському півострові». «Сьогоднішня Меса, – сказав він, – це, насамперед, молитва за поєднання корейської родини». У цьому контексті проповідник звернув увагу на те, що Євангелія говорить нам про те, що могутньою є молитва тих, які двоє-троє зібралися про щось просити в Господа. «Наскільки це ще більше можливо тоді, коли увесь народ підносить своє палке благання до неба!», – наголосив він.

Під час богослужіння прозвучало читання з книги Второзаконня, в якому йшлося про обітницю, дану Богом Його вибраному народові, відновити його єдність та процвітання. «Для нас, як і для ізраїльського народу, – зауважив Святіший Отець, – ця обітниця сповнена надією: вона вказує на майбутнє, яке Бог вже відтепер для нас приготовляє. Однак, ця обітниця нероздільно пов’язана із заповіддю, якою є: повернутися до Бога та зі щирим серцем бути слухняним Його законові. Божий дар примирення, єдності й миру невіддільно пов’язаний із наверненням: мається на увазі переміна серця, яка може змінити перебіг нашого життя та історії, як окремих осіб, так і народу».

Вказуючи на те, що цю надію розглядаємо у «контекст історичного досвіду корейського народу», який є досвідом конфлікту й поділу, що триває понад 60 років, Папа наголосив на тому, що Божий заклик до навернення «взиває також послідовників Христа в Кореї перевірити якість свого внеску в будування справедливого й гуманного суспільства», замислитись над тим, як окремі особи, так і спільноти, дають свідчення «євангельському зобов’язанню щодо нужденних, відкинених за борт суспільного життя». «Взиває вас, як християн і як корейців, – додав Наступник святого Петра, – рішуче відкидати ментальність, яка ґрунтується на підозріванні, на суперництві й протистоянні, а сприяти, натомість, культурі, сформованій євангельськими навчаннями та найблагороднішими традиційними цінностями корейського народу».

У прочитаному під час Святої Меси євангельському уривкові святий Петро запитував Христа, скільки разів слід прощати ближньому, на що Той відповів: «Не кажу тобі сім разів, але сімдесят разів по сім». «Ці слова, – сказав Святіший Отець, – ведуть до осередку послання примирення і миру, вказаного Ісусом. У слухняності Його наказові, ми щодня просимо у Небесного Отця прощати наші гріхи так, як ми їх прощаємо нашим винуватцям. Якщо ми не будемо готові робити це, то як зможемо чесно молитися за мир і за примирення?», – запитав проповідник, додаючи, що Ісус закликає нас повірити, що дверима, які ведуть до примирення, є прощення.

«Наказавши нам прощати нашим ближнім, нічого не затримуючи, – пояснив Папа, – Він просить нас чинити щось абсолютно радикального, але також подає благодать, щоб це чинити. Коли з людської перспективи це здається неможливим, недосяжним, а, іноді, навіть і відразливим, Ісус вчиняє це можливим і плідним нескінченною силою Свого хреста. Христовий хрест об’являє Божу могутність скасувати будь-який поділ, оздоровити будь-яку рану та відновити початкові зв’язки братньої любові».

Завершуючи свій Апостольський візит, Папа закликав корейських вірних довіряти могутності Христового хреста, приймати до свого серця його благодать примирення та ділитися нею з іншими. «Прошу вас, – сказав він, – нести переконливе свідчення Христового послання примирення до своїх домівок, спільнот і в кожне середовище національного життя. Я вірю, що в дусі приязні та співпраці з іншими християнами, з послідовниками інших релігій та всіма людьми доброї волі, яким на серці лежить майбутнє корейського суспільства, ви будете закваскою Божого царства на цій землі. Тоді наші моління за мир і примирення піднесуться до Бога із ще чистіших сердець, і завдяки дарові Його благодаті, отримають це цінне добро, якого всі ми прагнемо».

Святіший Отець закликав молитися за те, щоб «виникали нові нагоди для діалогу, зустрічі та подолання відмінностей, для безперервного щедрого надавання гуманітарної допомоги тим, які цього потребують, для дедалі ширшого усвідомлення того, що всі корейці є братами й сестрами, членами однієї родини й одного народу».

На завершення Наступник святого Петра склав подяку президентові та представникам цивільної і церковної влади, й усім, від кого це залежало, за організацію цього візиту. Слова особливої вдячності він скерував до корейських священиків, закликаючи їх «і надалі будувати узи пошани, довіри й гармонійної співпраці» на парафіях, між собою та з єпископами. «Ваш приклад безумовної любові до Господа Бога, ваша вірність і посвята у служінні, як також ваші харитативні старання на користь потребуючих, значною мірою прикладуться до діла примирення і миру в цій країні», – сказав Святіший Отець.

«Дорогі брати й сестри, – підсумував Папа, – Бог кличе нас повернутися до Нього та слухати Його слово й обіцяє встановити на землі мир та процвітання кращі від тих, які могли знати наші предки. Нехай же Христові послідовники у Кореї зможуть приготувати цей світанок нового дня, коли ця земля тихого ранку втішатиметься найщедрішими благословеннями гармонії та миру», – побажав він.







All the contents on this site are copyrighted ©.