2014-08-06 12:42:22

Євангельські блаженства – це шлях до щастя. На загальній аудієнції з Папою Франциском 6 серпня 2014


Євангельські блаженства – це шлях, показаний Богом, як відповідь на вроджене прагнення людини до щастя. На це звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 6 серпня 2014 р., говорячи про характеристики новозавітного «Божого люду». Після липневої перерви, у першу середу серпня, яка збіглася зі святом Переображення Господнього за новим стилем, Святіший Отець відновив зустрічі з паломниками, повертаючись до циклу повчань, присвячених Церкві. «Під час попередніх катехиз, – пригадав він, – ми бачили, як Церква становить народ, люд, терпеливо і з любов’ю приготований Богом, до Якого всі ми покликані належати. Сьогодні я хочу підкреслити новизну, якою відзначається цей народ».

За словами Наступника святого Петра, Церква – це дійсно новий вибраний народ, заснований на новому завіті, встановленому Господом Ісусом через дар Свого життя. Але слід зауважити, що «ця новизна не касує попереднього шляху, ані не протиставляється йому», а, радше, «провадить його до здійснення».

Як зауважив Папа, «існує дуже значуща постать», яка творить зв’язок між Старим і Новим Завітом. Це Іван Христитель, якого євангелисти називають «предтечею», тобто тим, хто готує Господній прихід, закликаючи народ до покаяння, та «свідком», який розпізнав в Ісусі того, Який приходить з висоти, «щоб простити наші гріхи та вчинити Свій народ» первістком нового людства. Таким чином, святий Іван Предтеча стає немовби «мостом між обітницею Старого Завіту та її сповненням, між пророцтвами та їхнім здійсненням в Ісусі Христі».

«Як Мойсей уклав завіт з Богом силою закону, отриманого на горі Синай, так само й Ісус на пагорбі на березі Галилейського озера, вручає Своїм учням та народові нове навчання, яке розпочинається блаженствами», – вів далі Святіший Отець, додавши: «Блаженства – це шлях, який вказує Господь Бог, як відповідь на вроджене прагнення щастя людиною, і вони вдосконалюють заповіді Старого Завіту».

За словами Папи, християни, зазвичай, знають Десять Заповідей, вивчаючи їх під час катехизації, але не звикли повторяти Євангельські Блаженства, а тому він запропонував повторити їх, «щоб закарбувати у наших серцях». Наступник святого Петра зачитував одне за одним ці блаженства, а кілька тисяч прочан, які заповнили зал ім. Папи Павла VI у Ватикані, їх повторювали вголос. «А тепер даю вам домашнє завдання», – сказав далі Папа, заохотивши слухачів, коли повернуться додому, взяти до рук кишенькову Євангелію, яку всі «повинні завжди носити з собою», або ж ту, яку мають вдома, та прочитати п’ятий розділ з Євангелії від Матея, де вміщені Блаженства.

«У цих словах, – пояснив Святіший Отець, – присутня уся Христова новизна. У дійсності, Блаженства є Ісусовим портретом, формою Його життя. Вони також є шляхом справжнього щастя, яким також і ми можемо пройти, завдяки благодаті, яку нам подає Ісус».

Далі Папа зауважив, що крім нового закону, Ісус залишив нам «протокол», згідно з яким ми будемо суджені. Його знаходимо у євангельській розповіді про остаточний суд наприкінці світу. Читаючи цей текст, вміщений у 25 главі Євангелії від святого Матея, можемо побачити, що тоді ми не зможемо вхопитися за якісь привілеї чи титули. «Господь визнає нас, якщо ми, у свою чергу, Його розпізнавали в бідному, голодному ближньому, в нужденному та відкиненому, в тому хто страждає і самотній. Це один із фундаментальних критеріїв перевірки нашого християнського життя, з яким Ісус заохочує нас щодня порівнювати своє життя», – сказав Святіший Отець, додаючи, що читаючи Блаженства, замислюємося над тим, яким повинно бути наше християнське життя, натомість, за допомогою 25-ї глави Євангелії від Матея можемо зробити перевірку сумління.

«Дорогі друзі, – підсумував Наступник святого Петра, – новий завіт полягає саме в цьому: розпізнати, що в Христі ми огорнені Божими милосердям і співчуттям. І це переповнює наше серце радістю, і саме це вчиняє наше життя прекрасним і вірогідним свідченням Божої любові для ближніх, яких щодня зустрічаємо».







All the contents on this site are copyrighted ©.