2014-08-05 14:42:43

Повчання Папи Франциска – компас для вихователів (23)


Чи на шляху віри католицькі вихователі, є паломниками чи мандрівниками? Таке запитання ставить кардинал Хорхе Маріо Берґольйо – теперішній Папа Франциск – у книжці «Виховувати: вимога і захоплення. Виклики для вихователів-християн», яка вміщує конференції про християнське виховання, виголошені у столиці Аргентини 1999 року.

Архиєпископ-митрополит Буенос-Айреса запрошує християнських вихователів та батьків замислитись над надією. «Мене можуть запитати: невже немає актуальніших, важливіших питань, які варто розглянути. Чи ж наша країна і Церква не переживає вирішальні хвилини, які вимагають конкретних і невідкладних відповідей? – запитує він. – Чи, виконуючи нашу виховну місію, не було б краще зосередити погляд на істотніших проблемах, адже переживаємо тривожних час епохальних змін? Можливо роздумування над духовним є втечею від дійсності, порожніми словами, релігійною версією «поведінки страуса»?

Частково такі застереження мають своє виправдання. Ми, християни, нерідко перетворюємо богословські чесноти у привід для того, щоб зручно оминути обов’язок докласти якнайбільше особистих зусиль у побудову світу, в якому живемо, в якому прямуємо шляхом віри, що веде до вічного спасіння. Богословські чесноти – віра, надія і любов - становлять основний зміст християнського життя. Богословськими вони називаються тому, що їх предметом є Бог. Сяйво істини, яке представляють богословські чесноти, може захопити настільки, що забувається про те, що вони спираються на фундамент людської дійсності, де людська особа знаходить свій шлях до божественного.

Прямуючи цим шляхом, не можемо відірватись ногами від землі, щоб не втратити напрямок, що веде до неба, а справжній сенс цього шляху виявляє надія. Бо хоч і її метою є Господь Бог, надія нерозривно пов’язана із дорогою, яка веде до Нього. Тому ця богословська чеснота прямує разом із нами протягом усього духовного шляху, від колиски до вічності, від прірви гріха до зустрічі з Божим милосердям, проходячи дорогою молитви, яка просвічує кожен крок людини, до остаточних обіймів Бога-Отця.

Християнські батьки та вихователі повинні бути носіями надії, твердить кардинал Хорхе Маріо Берґольйо в книжці «Виховувати: вимога і захоплення. Виклики для вихователів-християн», до якої ми повернемось у наступних передачах у вівторки.








All the contents on this site are copyrighted ©.