2014-07-28 10:59:45

Хто відкриває Боже царство, той не може приховувати свою радість. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском, 27 липня 2014


Відкриття Божого царства може трапитися випадково, як у випадку селянина, який під час оранки несподівано знайшов прихований у землі скарб, або може бути плодом довгих пошуків, як у випадку купця, який шукав перлину. На це вказав Папа Франциск, промовляючи до паломників, які у неділю, 27 липня 2014 р., зібралися на площі святого Петра у Ватикані, щоб помолитися Богородичну молитву «Ангел Господній». Коментуючи так звані Христові притчі про Боже царство, він виокремив дві – про закопаний скарбі і дорогоцінну перлину, назвавши їх «малими шедеврами».

За словами Святішого Отця, ці дві притчі об’єднує те, що знайдені скарб і перлина ціняться більше, ніж всі інші блага, а тому селянин і купець зрікаються всього, що мають, щоб змогти їх придбати. Вони не потребують часу для призадуми, але відразу збагнули незрівнянну цінність того, що знайшли, «і готові все втратити, щоби це здобути».

«Так є з Божим царством: хто його знаходить, той не має сумнівів, відчуває, що саме цього шукав та очікував, що воно відповідає на його найсправжнішіші очікування. І так дійсно є: хто пізнає Ісуса, хто Його особисто зустрічає, той залишається захопленим великими добротою, істиною та красою, а все це – у великому смиренні та простоті», – зазначив Наступник святого Петра, додаючи: «Скільки-ж то людей, скільки святих, читаючи Євангелію з відкритим серцем, були настільки вражені Ісусом, що навернулися до Нього».

Папа навів приклад святого Франциска з Ассізі, який хоч і був християнином, але лише номінальним. Коли ж він у вирішальний момент своєї молодості прочитав Євангелію, зустрів Ісуса та відкрив Боже царство, тоді «випарувалися всі його мрії про земну славу».

«Євангелія, – наголосив Святіший Отець, – дає тобі змогу пізнати справжнього Ісуса, дає тобі пізнати живого Ісуса, вона промовляє до твого серця та перемінює твоє життя. І ти тоді дійсно все залишаєш, можеш дійсно змінити спосіб життя. Можеш навіть продовжувати робити те, що чинив досі, але ти сам будеш іншим, відродженим: бо ти віднайшов щось, що надає сенс, дає смак життю, все просвічує, також і серед труднощів, страждань і смерті».

У цьому контексті Папа пригадав, що він неодноразово під час цієї недільної молитви наголошував вірним на необхідності читати Євангелію, і знову повторив це заохочення, зокрема, завжди мати зі собою Святе Письмо кишенькового формату. «І в ньому, читаючи якийсь уривок, знайдемо Ісуса. Усе набуває сенсу лише тоді, коли там, у Євангелії, знаходиш отой скарб, який Ісус називає Божим царством, тобто, Бога, Який царює в твоєму житті, у нашому житті, Бога, Який є любов’ю, миром і радістю в кожній людині й в усіх людях. Саме цього бажає Бог, і саме задля цього Ісус приніс у жертву Себе Самого, вмираючи на хресті, щоб звільнити нас від влади темряви та перенести у царство життя, краси, добра, радості», – наголосив Святіший Отець.

Підсумовуючи, Папа зазначив, що «радість від знайдення скарбу Божого царства» проявляється назовні. «Християнин не може тримати свою віру прихованою, тому що вона проявляється у кожному слові та жесті, навіть у тих простих і щоденних: у них проявляється любов, яку Бог подарував нам через Ісуса. Молімося, – закликав Святіший Отець, – за заступництвом Пречистої Діви Марії, щоб у нас всередині та в усьому світі воцарилося Його царство любові, справедливості і миру».







All the contents on this site are copyrighted ©.