2014-07-01 19:56:34

Повчання Папи Франциска – компас для вихователів (18)


У книжці «Виховувати: вимога і захоплення. Виклики для вихователів-християн» кардинала Хорхе Маріо Берґольйо (теперішнього Папи Франциска), в яку входить цикл конференцій про християнське виховання, які він провів у Буенос-Айресі, серед іншого, йдеться про живу віру, яка перемагає хрестом, одночасно зазнаючи спокус, адже ворог-сатана прагне відокремити її від Бога, вчинити недіючою.

Як була мова минулого разу, одна із таких спокус – це дух пригнічення і поразки. Автор звертає увагу на ще одну спокусу, з якою зустрічається людина, яка старається жити вірою, а це бажання передчасно відділити кукіль від пшениці. Йдеться про притчу про пшеницю і кукіль, яку Христос розповів Своїм учням і яка записана в 13-му розділі Євангелії від святого Матея. Ісус порівняв Царство Небесне з чоловіком, який засіяв поле. Коли люди спали, ворог посіяв серед пшениці кукіль. Пшениця проросла, але зійшов і бур'ян. Хлібороби засмутилися й сказали господарю, що вони засіяли чисте зерно, а звідки взявся кукіль, гадки не мають. Почувши від господаря, що це зробив ворог, вони хотіли виполоти бур'ян, однак господар не дозволив, бо вириваючи

кукіль, могли вирвати й пшеницю. «Нехай росте до жнив одне й друге разом», – наказав він. А тоді женці спочатку зберуть кукіль у в'язанки та спалять, а потім зберуть пшеницю і звезуть до клуні.

Притча про кукіль учить людей бути обачними і обережними у своїх судженнях щодо інших людей. Як важко відрізнити кукіль від пшениці, поки вони не дозріли, так само важко розрізнити вчинки іншої людини з точки зору Царства Небесного. З іншого боку ми потребуємо терпеливості: як пшениця в притчі має рости аж до жнив разом куколем, так і добрі люди будуть жити разом із злими до кінця світу, треба чекати і терпіти, аж поки ми дозріємо до Царства Небесного.

Кардинал Берґольйо вказав, що вглядаючись в історію спасіння людського роду, починаємо розуміти значення часу, адже не можна насильно примушувати жодний людський процес. Господь не далеким, відсутнім Богом, якого не цікавлять земні справи. Він з нами – завжди і всюди. Пшениця і кукіль будуть рости разом, а наша смиренна місія полягає в тому, щоб захищати пшеницю, залишаючи ангелам відділити кукіль.








All the contents on this site are copyrighted ©.