2014-04-10 13:07:52

Папа Франциск: Слід відкривати серце на новизну, яку приносить Бог


Господь обіцяв Авраамові, що він стане прабатьком багатьох народів, але він та його потомки повинні дотримуватися союзу, встановленого з Богом. На основі читання з Книги Буття, в якому розповідається про ці обітниці, Папа Франциск поділився думками про замкненість фарисеїв на Ісусову благовість. Проповідуючи у четвер, 10 квітня 2014 р., під час ранкової Святої Меси, він зазначив, що помилкою фарисеїв було те, що вони розривали зв’язок між заповідями і Божим серцем. Вони вважали, що все вирішувалось лише дотримуванням заповідей, які, однак, не є «холодним законом», тому що зродилися на основі любові, і є, радше, «вказівками», які допомагають нам не помилитися.

Святіший Отець зауважив, що серця й уми фарисеїв були замкненими на будь-яку новизну, їм не був зрозумілим «шлях надії». Саме в цьому і полягає трагедія замкненого серця й розуму, адже вони не залишають місця для Бога, а лише для того, що, за нашою думкою, слід чинити. А заповіді, натомість, «ведуть до обітниці».

«Це замкнене мислення не відкрите на діалог, не припускає можливості існування іншої речі, можливості того, що Бог промовить, вкаже, яким є Його шлях, як це Він чинив з пророками. Ці люди, – зауважив проповідник, – не слухалися пророків і не послухалися Ісуса. І це щось більшого від впертості. Так, щось більшого: це є ідолопоклонство перед власним мисленням. Я думаю так, це повинно так бути, і нічого більше від цього».

Саме таке наставлення опанувало фарисеїв і законовчителів у часах Ісуса, і вони намагалися накинути таке мислення всьому народові, а тому Ісус дорікав їм, кажучи: «Ви накладаєте на плечі людей багато заповідей, а самі навіть і пальцем не поворухнете». У таких обставинах, як зазначив Папа, неможливий діалог, годі відкритися на новизну, яку приносить Бог. І коли такий спосіб мислення бере верх, стаються великі трагедії, підтвердженням чого є диктатури минулого століття, які спричинили смерть багатьох людей.

Але й сьогодні, на думку Святішого Отця, існує така диктатура єдиноправильного мислення: «Сьогодні слід думати тільки так, і якщо ти з цим не згідний, то ти не сучасний, тобі бракує відкритості, або ще щось гіршого», – зауважив проповідник, вказавши на те, як іноді у міжнародних стосунках, коли проситься допомоги, то відразу отримувача зобов’язують підкорятись певним думкам, приймати визначені закони, обмежуючи свободу сумління народів, їхні взаємини з Богом.

Ісус закликає своїх послідовників: «Чувайте і моліться». Перед обличчям диктатури «єдиного мислення», підсумував Папа, слід «бути смиренними та молитися, щоб Господь завжди дарував нам свободу відкритого серця, щоб приймати Його слово, яке є обітницею, радістю та завітом».







All the contents on this site are copyrighted ©.